Het is al ingewikkeld genoeg als je gaat scheiden zonder kinderen, maar als ouders gaan scheiden komt er nog een hoop bij kijken. Zo kan er bijvoorbeeld een ouderschapsplan opgesteld worden en krijg je te maken met kinderalimentatie. Maar walt valt onder kinderalimentatie? En wanneer ben je verplicht om kinderalimentatie te betalen? Hoe lang duurt de kinderalimentatie? Op al deze vragen, en meer, zullen wij antwoord geven in dit artikel.
Wat moet er allemaal geregeld worden na een scheiding met kinderen?
Allereerst is het belangrijk om te kijken hoe de opvang van de kinderen geregeld gaat worden. Blijven de kinderen één week bij papa en één week bij mama? Of zal de ene ouder meer tijd met de kinderen hebben dan de ander? In het laatste geval spreken we over een verzorgende ouder, waar de kinderen bij inwonen, en een ouder met een omgangsregeling. In dit geval krijg je ook te maken met kinderalimentatie. De niet-verzorgende ouder is nog altijd verplicht om financieel voor de kinderen te blijven zorgen. De hoogte van deze alimentatie wordt onder andere bepaald door de omgangsregeling. Hoe meer je de kinderen ziet, hoe minder je hoeft te betalen.
Wat is kinderalimentatie?
Misschien is de term kinderalimentatie helemaal niet bekend bij jou, en daarom leggen wij graag nog even uit wat het precies betekent. Kinderen kosten geld, maar dat had je waarschijnlijk al gemerkt. Er moet regelmatig kleding gekocht worden, schoenen, luiers en meer. In het geval van kinderalimentatie betaal je een bepaald bedrag zodat de andere ouder deze spullen altijd kan halen. Ook schoolgeld kan gedekt worden met kinderalimentatie. De kinderalimentatie wordt altijd betaald door de ouder die de kinderen het minst bij zich heeft. Hebben jullie de kinderen allebei net zo veel? Dan is er waarschijnlijk geen sprake van kinderalimentatie omdat jullie de kosten eerlijk verdelen.
Wat valt onder kinderalimentatie?
Wanneer de hoogte van de kinderalimentatie is afgesproken, zij het door jullie zelf of door de rechter, horen alle kosten gedekt te zijn voor het kind. Wat valt onder kinderalimentatie? Denk hierbij niet alleen aan kleding en luiers, maar ook aan eten en drinken, kinderopvang, zwemles, naschoolse activiteiten en meer. In principe zou er naast de kinderalimentatie dus geen verdere bijdrage geleverd hoeven worden volgens de wet. Uiteraard is het wel mogelijk om onderling afspraken te maken. Wil je deze afspraken graag zwart op wit hebben? Dan laat je deze in een convenant opstellen.
Hoe lang moet je kinderalimentatie betalen?
Eigenlijk hangt dit een beetje af van de zelfstandigheid van het kind. Heeft jouw kind op zijn 18e verjaardag al een baan waardoor hij financieel zelfstandig is? Dan stopt de kinderalimentatie op de 18e verjaardag. Als dit niet het geval is, dan loopt de kinderalimentatie door tot de 21e verjaardag. In het geval dat het kind tussen de 18 en 21 jaar financieel zelfstandig wordt, eindigt de kinderalimentatie ook vanaf het moment van zelfstandigheid. Meestal eindigt het bij studerende kinderen pas zodra zij 21 worden. Het is niet de bedoeling dat je dit op eigen houtje gaat beslissen. Overleg altijd met het betreffende kind of vraag een specialist om advies.
Hoe wordt de hoogte van de kinderalimentatie bepaald?
Het is de bedoeling dat alle kosten van het kind gedekt worden met de kinderalimentatie, maar wat als je niet zoveel verdient? Soms kan het zo zijn dat er na een scheiding één ouder is die werkloos is, omdat deze altijd als thuisblijf vader of moeder heeft gewerkt. Gelukkig wordt er naar meer gekeken dan allen de kosten die gemaakt worden. Er wordt ook gekeken naar het inkomen, de draagkracht, de omgangsregeling en de hoogte van het kindgebonden budget. Het zal nooit gebeuren dat de hoogte van de kinderalimentatie hoger is dan jouw inkomen.
Maar ik heb zelf toch ook kosten voor de kinderen?
Bij de meeste ouders zullen de kinderen nog wel een paar dagen per week bij de niet-verzorgende ouder zijn. Het spreekt dan voor zich dat er op dat moment ook kosten gemaakt moeten worden voor het eten, drinken, luiers en eventueel kleding. Er is daarom ook een zorgkorting mogelijk indien er sprake is van een omgangsregeling. De korting kan variëren van 5 tot 35 procent afhankelijk van het aantal dagen dat de kinderen bij de niet-verzorgende ouder zijn. Als je de kinderen minder dan 1 dag per week hebt, krijg je een zorgkorting van 5%. Heb je ze gemiddeld 1 dag per week? Dan wordt dit al 15%. Bij gemiddeld 2 dagen krijgje 25% korting en bij 3 dagen per week maar liefst 35%.
Afspraken onderling over kinderalimentatie
Er kunnen ook onderling afspraken gemaakt worden wat betreft kosten voor de kinderen. Helaas is het wel zo dat sommige ouders na verloop van tijd toch problemen krijgen met elkaar. Vaak gebeurt het dan dat mondelinge afspraken niet meer nagekomen worden. Neem daarom altijd onderlinge afspraken op in een convenant. Hierin staan onderlinge afspraken zwart op wit. Dit is voor de rechtbank een geldig document waardoor je achteraf alsnog bezwaar kunt maken tegen het niet nakomen van de afspraken. Je kunt ook bij de rijksoverheid kijken voor meer aanvullende informatie
Hulp bij kinderalimentatie
Wij snappen dat al die juridische regels niet altijd even makkelijk zijn, en daarom helpen wij jou graag. Neem vrijblijvend contact met ons op om jouw situatie te bespreken en advies te vragen. Indien nodig kunnen wij jou juridische hulp bieden en bijstaan in de rechtbank als het zo ver komt. Onze juridisch medewerkers zijn gespecialiseerd in hun vak en worden regelmatig bijgeschoold om op de hoogte te zijn van de laatste regelgeving. Je kunt er dus vanuit gaan dat je alleen de beste hulp krijgt bij ons en we hopen dat je nu meer weer wat er allemaal onder kinderalimentatie valt.
Deel deze artikel