Jeugdstrafrecht : Iedereen heeft wel eens kattenkwaad uitgehaald als kind, maar op een gegeven moment is het geen kattenkwaad meer, maar gewoon criminaliteit. Het is belangrijk om kinderen vanaf een jonge leeftijd al de regels mee te geven over wat wel en niet mag. Ook als vriendjes iets wel doen, is het soms beter om er niet in mee te gaan.
Voor wie is het jeugdstrafrecht toepasselijk?
Het jeugdstrafrecht is, zoals de naam al doet vermoeden, bedoeld voor de jeugd. Hieronder verstaan wij jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Deze jongeren zijn nog te jong om volgens het volwassen strafrecht berecht te worden, daarom hebben we jeugdstraffen.
Er zijn ook uitzonderlijke gevallen waarin iemand van tussen de 18 en 21 volgens het jeugdstrafrecht veroordeelt kan worden. Dit kan bijvoorbeeld wanneer de persoonlijkheid van de dader daartoe aanleiding geeft. Hiermee wordt bedoeld dat de dader een ontwikkelingsachterstand heeft, zij het emotioneel of verstandelijk.
Hoe zit het dan met kinderen jonger dan 12 jaar?
Natuurlijk is het niet zo dat kinderen jonger dan 12 jaar gewoon hun gang kunnen gaan. Wanneer iemand jonger dan 12 jaar zich schuldig maakt aan een strafbaar feit, zal de gemeente maatregelen nemen om antisociaal en agressief gedrag te signaleren en tegen te gaan.
Soorten Jeugdstraffen
Bureau Halt
Als je ook maar een klein beetje met foute groepen omging vroeger, dan zul je wel eens gehoord hebben van bureau Halt. Je kunt het in principe zien als een soort tussenstation. Als jongeren tussen de 12 en 18 jaar een strafbaar feit hebben gepleegd, en deze licht van aard is, dan kunnen zij doorgestuurd worden naar bureau Halt.
Een Halt-straf geeft jongeren de kans om hun fout recht te zetten. Dit kunnen zij bijvoorbeeld doen door hun excuses aan te bieden, of eventuele schade te vergoeden.
Niet alleen de politie heeft de mogelijkheid om jongeren naar Halt te sturen, ook een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) kan jongeren doorverwijzen.
Niet alle strafbare feiten komen in aanmerking voor een Halt-straf. Het moet gaan om bijvoorbeeld openbare dronkenschap, baldadigheid, schoolverzuim, diefstal en ga zo maar door. Ook moet de jongere het eens zijn met de verwijzing. Bureau Halt is altijd op vrijwillige basis. Wordt ervoor gekozen om niet naar Halt te gaan? Dan komt de jongere alsnog in contact met Justitie.
Buiten een Halt-straf om, kan de jongere ook nog een boete krijgen. De rechter of officier van justitie heeft het gezag over de hoogte van de boete.
Taakstraf
Een taakstraf kan ook opgelegd worden. Onder taakstraf wordt verstaan een werkstraf, een leerstraf, of een combinatie hiervan. Deze zijn altijd onbetaald. De taakstraf wordt overzien door de Raad voor de Kinderbescherming. Een taakstraf mag maximaal 240 uur duren, waar een werkstraf, of combinatie, 480 uur mag duren. Ook kan de rechter beslissen dat er, naast de taakstraf, een boete of jeugddetentie van maximaal drie maanden moet komen.
Jeugddetentie
Een jeugddetentie is heel anders dan volwassen detentie. De jongeren komen in een justitiële jeugdinrichting terecht waar zij ook les krijgen. Dit kunnen normale schoollessen zijn, maar daarnaast kunnen zij ook les krijgen in sociale vaardigheden of woedebeheersing. Jongeren tussen de 12 en 15 mogen maximaal 1 jaar in detentie zitten. Voor jongeren van 16 of 17 jaar is dit maximaal 2 jaar.
Er bestaat ook nog zoiets als nachtdetentie. Hierbij mogen de jongeren overdag gewoon naar school, maar zitten zij alle andere uren in een justitiële jeugdinrichting.
Gedragsbeïnvloedende maatregel
Soms is een opsluiting een te zware straf, en een voorwaardelijke straf juist te licht. Dan wordt er gekozen voor een tussenstation, namelijk de gedragsbeïnvloedende maatregel. Hierbij krijgt de jongere één of meerdere trainingen of behandelingen. Dit zou hen moeten helpen om bijvoorbeeld van drugs en alcohol af te blijven. De jeugdreclassering houdt toezicht op het verloop hiervan.