Wat is een pro deo advocaat?: Wanneer je voor de rechtbank moet verschijnen is het meestal een periode vol met stress. Een groot gedeelte van deze stress kan van jouw schouders afgenomen worden door een advocaat in te schakelen. Maar een advocaat is vaak ook buiten het budget van veel mensen, daarom bestaat er zoiets als een pro deo advocaat. Heb je hier nog nooit van gehoord? Dan openen wij graag de deur tot deze wereld voor jou, dit is namelijk iets wat veel mensen niet kunnen missen.
Wat doet een pro deo advocaat
De term ‘pro deo’ betekent ‘voor God’. In juridische termen betekent het dat de dienst gratis is. Een pro deo advocaat is dus in principe een gratis advocaat. Natuurlijk is de advocaat niet helemaal gratis, hij of zij wilt natuurlijk ook gewoon zijn salaris verdienen en eten op tafel zetten voor zijn familie, maar het kost jou in ieder geval een stuk minder geld. De financiering is gedaan door de overheid, oftewel gesubsidieerde rechtshulp. Hierbij vergoedt de overheid een deel van de kosten voor de advocaat, en moet je zelf nog een eigen bijdrage betalen. De hoogte van deze bijdrage is afhankelijk van jouw inkomen en vermogen. Het is dus voor iedereen anders. Niet iedereen komt in aanmerking voor een pro deo advocaat, dit wordt beslist door de Raad voor Rechtsbijstand.
Wanneer kom je in aanmerking voor een pro deo advocaat?
Een pro deo advocaat krijg je niet zomaar. Het is de bedoeling dat een pro deo advocaat alleen beschikbaar is voor mensen die een normale advocaat echt niet kunnen veroorloven. Dit is ook de reden dat er strenge eisen zijn wat betreft het inkomen en vermogen bij het aanvragen van een pro deo advocaat. Wat zijn dan precies de inkomensgrenzen voor een pro deo advocaat?
Inkomensgrenzen
Iets wat veel mensen niet weten, is dat het huidige inkomen niet meetelt voor een pro deo advocaat. Het inkomen van twee jaar vóór het huidige jaar wordt gebruikt als peiljaar. In 2020 wordt het inkomen van 2018 dus gebruikt. Het gaat dan om de gegevens die bekend zijn bij de belastingdienst. Let hierbij goed op het vermogen wat je hebt ingevuld in box 3. Wanneer het vermogen in het peiljaar hoger was dan het van toepassing zijnde heffingsvrij vermogen, heb je nog steeds geen recht op een gesubsidieerde rechtsbijstand. Het heffingsvrij vermogen is op dit moment 24.437 euro per persoon. Eventuele overwaarde van een woning wordt niet meeberekend als vermogen.
Alleenstaanden
Voor alleenstaanden is er geen pro deo advocaat beschikbaar wanneer het inkomen hoger ligt dan 26.900 euro. Bij een inkomen van 26.900 euro heb je dus nog steeds recht op een pro deo advocaat, maar dan ligt de eigen bijdrage ook wel op 823 euro. Wanneer het om het personen- en familierecht gaat is de eigen bijdrage 849 euro. De eigen bijdrage blijft per inkomensgroep zakken. De minimale eigen bijdrage is 196 euro, bij het personen- en familierecht ligt dit op 340 euro.
Samenwonenden, gehuwden, eenoudergezinnen met minderjarige kinderen
Bij samenwonenden, gehuwden en eenoudergezinnen met minderjarige kinderen heb je geen recht erop bij een inkomen wat hoger ligt dan 38.000. De eigen bijdrage ligt dan op 823 euro. Bij het personen- en familierecht ligt dit op 849 euro. De eigen bijdrage veranderd dus niet wanneer jouw woonsituatie anders is.
Hou er wel rekening mee dat de bedragen van het eigen risico elk jaar kan verhogen.
Comments 1
Goed om te weten wat een pro deo advocaat doet en welke inkomensgrens hieraan vast zit. Ik kan me voorstellen dat veel mensen hier gebruik van maken. Heb je ook pro deo advocaten gespecialiseerd op bepaalde terreinen, zoals strafrecht of bestuursrecht?