Wat is een letselschade advocaat of letselschade specialist?

LetselschadeAdvocaat

Wanneer wij letselschade oplopen door toedoen van een ander, is dit natuurlijk hartstikke vervelend. Het is waarschijnlijk gewoon een ongelukje geweest, of onoplettendheid, maar dat maakt het niet minder vervelend. Je zit nu immers toch met de gevolgen. Wat kun je dan precies doen? Een simpele sorry is misschien wel fijn, maar daar heb je uiteindelijk niks aan. Het is wijs om in dit soort situaties contact op te nemen met een letselschade advocaat.

Wat heeft een letselschade advocaat gestudeerd?

Een letselschade advocaat is gespecialiseerd in zijn vak. Eerst moet een letselschade advocaat doorstromen naar de universiteit. Hier kan hij of zij een opleiding volgen tot jurist. Maar met de algemene kennis van een jurist ben je er nog niet. Er moet nog een vervolgopleiding afgelegd worden die volledig gericht is op de rechten en plichten bij letselschade. Een letselschade advocaat wordt je dus niet zomaar, daar moet je eerst lang voor in de schoolbanken zitten.

Wat doet een letselschade advocaat?


Wanneer er sprake is van letselschade, kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een schadevergoeding. Een letselschade advocaat kan jou helpen om hier aanspraak op te maken. Het is niet zo dat er een vast bedrag aan een specifiek soort letselschade vastzit. Elk soort letselschade moet per zaak bekeken worden door een specialist. De letselschade advocaat kan onder andere

  • De schadeposten in kaart brengen
  • Schadevergoeding berekenen
  • De aansprakelijkstelling opstellen en versturen
  • Onderhandelen met de verzekeraar van de tegenpartij
  • De zaak voor laten komen bij een rechter

Hoe gaat een letselschade advocaat te werk?


Als je te maken hebt met letselschade, dan heeft dit vaak grote gevolgen. Hier komen dan ook de nodige emoties bij los. Een letselschade advocaat snapt dit maar al te goed, maar het is belangrijk om rustig te blijven en je emoties onder controle te houden. De advocaat is cruciaal hierbij. Zij weten wat jouw rechten en plichten zijn, en kunnen precies berekenen wat de schadevergoeding moet zijn. Natuurlijk heb je ten eerste de schadevergoeding van het ongeval zelf, maar het kan ook zijn dat het ongeval later ook nog effect heeft op jouw leven. Misschien zit je wel tijdelijk zonder werk, of kun je jouw functie helemaal niet meer uitvoeren. Die kosten mogen allemaal worden meeberekend.

Het is belangrijk dat de persoon waarvan je een schadevergoeding wilt krijgen, ook daadwerkelijk aangewezen wordt als aansprakelijk voor de schade. Dit moet altijd schriftelijk gedaan worden. Tevens kan dit ook alleen gedaan worden als er bewijs is dat de letselschade door de andere persoon veroorzaakt is. Dit moet allemaal zo snel mogelijk gebeuren, het is dus aan jou de taak om zo snel mogelijk juridische hulp in te schakelen.
Het is niet zo dat je voor elke vorm van schade een vergoeding krijgt.

Soms kan het voorkomen dat je een gedeeltelijke vergoeding krijgt, of helemaal niets. Een letselschade advocaat kan jou hier meer informatie over geven. Hij of zij zal tevens ook de schade vast stellen. Een leek op dit gebied zal waarschijnlijk alleen aan fysieke schade denken, en de kosten die hierbij komen kijken. Een letselschade advocaat kijkt nog net iets verder. De advocaat kijkt ook naar immateriƫle schade zoals mentale schade, medische kosten die gemaakt zijn, en inkomsten die nu vervallen omdat je ziek thuis zit. Een letselschade advocaat is dus onmisbaar.

Heb ik een letselschade advocaat nodig of een letselschadespecialist?

Er zit een klein, maar wel cruciaal verschil tussen een letselschade advocaat en een letselschadespecialist. Een advocaat kan namelijk uw zaak voorleggen aan de rechter, een specialist kan dit niet. Het is prima mogelijk om de schade te laten vergoeden zonder een rechter. Let er wel op dat de specialist de benodigde papieren heeft. Als je voor een specialist kiest, zorg er dan voor dat hij:

  • Opgeleid is voor een vergelijkbare functie als die van een letselschade advocaat.
  • Werkzaam is bij een kantoor dat gecertificeerd is bij het Register Letselschade

Wanneer een letselschade advocaat inschakelen?


Je zou natuurlijk denken dat dit gelijk moet gebeuren wanneer er sprake is van letselschade. Toch is dit niet zo. Zoals we net al een beetje besproken hebben, is er ook zoiets als een letselschadespecialist.

Als het mogelijk is, kun je eerst kijken of je eruit kunt komen met de verzekeraar. Dit noemen we een minnelijke regeling. Dit is dus een oplossing van de letselschade zonder een rechtelijke procedure. In de meeste gevallen kan het op deze manier opgelost worden. Als jouw zaak niet in aanmerking komt voor een minnelijke regeling, dan wordt het tijd om een letselschade advocaat in te schakelen. Wanneer de advocaat het bij de rechter wilt neerleggen, noemen we dat procederen. Weet u niet zeker wat nu het beste bij uw situatie past? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Welke kosten kan ik verhalen op de tegenpartij?


Dit verschilt per zaak, en is natuurlijk afhankelijk van het letsel wat u opgelopen heeft. Alle aantoonbare schadeposten kunnen verhaald worden indien de tegenpartij volledig aansprakelijk is.

Denk hierbij aan:

  • Salarisstroken van verminderd salaris door het ziek thuis zitten.
  • Uren van huishoudelijk hulp die nodig was na het ongeval.
  • Reparatienota van bijvoorbeeld jouw bril als deze tijdens het ongeluk is gebroken.
  • Factuur van de materialen die nodig zijn geweest om uw huis aan te passen door een blijvende handicap na het ongeval.
  • De rekening van de zorgverzekering voor het opmaken van jouw eigen risico.
  • Het bonnetje van de apotheek voor de eigen bijdrage die je hebt moeten betalen voor medicijnen als gevolg van het letsel.


Natuurlijk is er ook psychische en emotionele schade na een dergelijk ongeluk. Er is natuurlijk geen bedrag in de wereld wat dit kan wegnemen. Toch kun je hier ook een schadevergoeding voor vragen. Dit noemen we smartengeld. Er is een speciale berekening om uit te rekenen hoe hoog dit smartengeld moet zijn. Het gaat hier vooral om het levensvreugde wat is afgenomen na het ongeval. Hierbij wordt dan onder andere gekeken naar:

  • Het soort letsel
  • Hoe ernstig het letsel is
  • Hoeveel pijn je ervaart tijdens het herstel
  • Jouw leeftijd
  • Hoeveel je afhankelijk bent geworden van anderen
  • Of hobby’s nog gedaan kunnen worden
  • Hoe lang het herstel duurt

Hoe verzamel ik bewijs om de tegenpartij aansprakelijk te stellen?


Meestal wordt dit automatisch gedaan door bijvoorbeeld de arbodienst of de politie. De arbeidsinspectie zal bij een bedrijfsongeval een rapport opstellen, en de politie zal bij een verkeersongeval een proces verbaal opmaken. Ook een schadeformulier wat ingevuld is door de tegenpartij telt als bewijs.

Toch kan het nooit kwaad om aanvullend bewijsmateriaal te verzamelen. Een simpele foto van de situatie kan al als bewijs worden gezien. Waren er getuigen bij het ongeval? Laat hen dan hun gegevens noteren, zodat er contact opgenomen kan worden.

Buiten het bewijs wat anderen kunnen zien en horen, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan na een ongeval. De huisarts is de beste getuige die je kunt hebben. Ook als de verwondingen klein zijn, is dit een belangrijk punt. Doe dit wel zo snel mogelijk, anders kan het niet meer toegewezen worden als gevolg van het ongeval. Alles wat de huisarts ziet en gediagnosticeerd heeft, wordt opgenomen in jouw medisch dossier. Dit is een van de sterkste stukken bewijs die je kunt hebben. Ook kun je hiermee aantonen dat jouw klachten erger zijn geworden sinds het ongeval.

Hoeveel kost een letselschade advocaat?


Ook dit is weer per zaak verschillend. Als de tegenpartij volledig aansprakelijk gesteld wordt, dan kunnen de kosten van de advocaat naar de verzekeraar van de tegenpartij gestuurd worden. Dit hoef jij niet zelf te doen, dit zal de advocaat doen. Toch betekent dit niet gelijk dat je van de kosten af bent. In sommige gevallen kunnen de verzekeraars zeggen dat zij het bedrag te hoog vinden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de verzekeraar vindt dat je niet veel schade hebt. Als de verzekeraar voet bij stuk houdt, dan kan het nodig zijn om de kosten te procederen. Let hierbij wel op, dat de tegenpartij niet verplicht is om kosten te dekken die buiten de zitting van het letselschade zijn gemaakt. Het kan dus zomaar gebeuren dat je meer kwijt bent dan je had gehoopt.
Als de tegenpartij gedeeltelijk aansprakelijk wordt gesteld, dan kan er ook maar een gedeelte van de rekening naar de tegenpartij gestuurd worden. Het is belangrijk om te kijken of er schade valt te verhalen

Ik heb nog een vraag die niet beantwoord is


We hopen dat je nu een beetje meer inzicht hebt gekregen in wat een letselschade advocaat nu precies voor jou kan betekenen. Natuurlijk kan het zo zijn dat je een dringende vraag hebt die we nog niet beantwoord hebben. Neem in dat geval even contact met ons op. Het contact opnemen is vrijblijvend en je bent tot niets verplicht. In eerste instantie zullen wij simpelweg advies geven over jouw situatie. Mocht je naar aanleiding van ons gesprek behoefte hebben aan een letselschade advocaat? Dan zullen wij dat zo snel mogelijk voor jou regelen! Jouw zaak is bij ons in goede handen, en wij gaan uiteraard altijd voor het beste resultaat.

Deel deze artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *