Straf mishandeling

straf mishandeling

De laatste tijd zijn er steeds meer mishandelingen in het nieuws. Dit zie je vooral terug door de ‘pedojagers’ die actief bezig zijn. Hoewel het te begrijpen is dat de emoties hierbij hoog oplopen, raden we toch aan om geen gebruik te maken van geweld. De straf voor mishandeling kan namelijk vrij hoog uitpakken. Wij vertellen jou graag wat meer over mishandeling en de straf die hierop staat.

Wat is mishandeling?

Er is geen specifieke definitie bekend in de Nederlandse wet over wat eenvoudige mishandeling precies inhoudt. In het algemeen betekent mishandeling iemand fysieke schade, verwondingen of pijn toebrengen. Een werkgever kan ook beschuldigd worden van mishandeling, ook als deze de werknemer niet fysiek aanraakt. Denk hierbij aan een werknemer opzettelijk asbestplaten laten zagen zonder bescherming. Op iedere soort mishandeling staat een straf.

Mishandeling straf

Er zijn verschillende soorten mishandeling. Om te beginnen hebben we een eenvoudige mishandeling. Hiervoor staat 3 jaar gevangenisstraf of een geldboete van de vierde categorie. Dit is de laagste straf voor mishandeling die je kunt krijgen. 

Voor een eenvoudige mishandeling met zwaar lichamelijk letsel, of een eenvoudige mishandeling met voorbedachten rade, staat een gevangenisstraf van 4 jaar of een geldboete van de vierde categorie. 

Wanneer er mishandeling plaatsvindt met zwaar lichamelijk letsel, of een mishandeling met voorbedachten rade én zwaar lichamelijk letsel, kun je een gevangenisstraf krijgen van 6 jaar of een geldboete van de vierde categorie. Was het een mishandeling met voorbedachten rade die tot de dood heeft geleid? Dan kun je rekenen op minimaal 9 jaar.

Zware mishandeling straf

Je hebt eenvoudige mishandeling, maar ook zware mishandeling. Bij zware mishandeling wordt er gesproken over zwaar lichamelijk letsel die opzettelijk is toegebracht. Er is dus ook sprake van voorbedachten rade. De straf voor zware mishandeling ligt dan ook flink hoger dan eenvoudige mishandeling. Voor zware mishandeling is de straf minimaal 12 jaar. Bij een zware mishandeling leidend tot de dood kun je rekenen op minimaal 15 jaar.

Strafverzwarende omstandigheden mishandeling

Onder bepaalde voorwaarden kan het zijn dat de straf langer duurt dan hierboven is vermeld. Dit wordt dan veroorzaakt door strafverzwarende omstandigheden. Wanneer er vaker sprake is van mishandeling in het verleden van de verdachte, kan de rechter een hogere maximumstraf opleggen. De maximumstraf zal dan 1/3 hoger zijn. 

Mishandeling tegen gezinsleden krijgen ook een hogere straf opgelegd dan wanneer er mishandeling plaatsvindt tegen een onbekend persoon. Het mishandelen van een ambtenaar in functie, of wanneer de mishandeling met de uitoefening van die functie te maken heeft, levert ook een hogere maximumstraf op. 

Vindt de mishandeling plaats door middel van het voor het leven of de gezondheid schadelijke stoffen, kan de straf ook hoger zijn. In alle bovenstaande gevallen kan de maximumstraf verhoogd worden met 1/3. 

Uiteraard wordt het plegen van mishandeling met een terroristisch oogmerk zwaarder bestraft. In dit geval kan de maximumstraf verhoogd worden met maar liefst de helft van de originele straf. Vindt er mishandeling plaats met een terroristisch oogmerk die de dood tot gevolg heeft? Dan is het ook mogelijk om een levenslange gevangenisstraf opgelegd te krijgen.

Poging tot mishandeling

In veel gevallen van een misdrijf is een poging tot het misdrijf ook strafbaar. Mishandeling is hierop een uitzondering. Een poging tot eenvoudige mishandeling is niet strafbaar. Het is ook lastig om een poging tot mishandeling te bewijzen. Feitelijk gezien is er nog niet gebeurd als er geen mishandeling is, behalve misschien een dreigement. Dit kun je weer als een vak apart zien. Als het gaat om een poging tot zware mishandeling wordt het een ander verhaal. Een poging tot zware mishandeling kan een maximumstraf opleveren die 1/3 lager is dan bovengenoemde straffen.

Zelfverdediging

Er wordt natuurlijk niet verwacht dat je het maar over je heen laat komen. Het is dan ook toegestaan om uit zelfverdediging te handelen. Dit nomen we noodweer. Als je uit zelfverdediging handelt ben je zelf niet meer strafbaar. Het is daarbij wel belangrijk om te weten dat een noodweer een ‘noodzakelijke verdediging van uzelf of iemand anders of een goed’ is.

Om een beroep op noodweer te doen moet er voldaan worden aan 4 eisen. Allereerst moet er sprake van een onmiddellijke dreiging of aanranding zijn. Daarnaast moet deze dreiging gericht zijn op jou of iemand in jouw buurt. Als het om een aanranding gaat moet dit wederrechtelijk zijn. Als laatst is het belangrijk dat, als je gebruik maakt van noodweer, de verdediging noodzakelijk en proportioneel is. Je moet zeker weten dat er geen andere mogelijkheid was om jezelf of iemand in jouw buurt te verdedigen. Daarnaast is het natuurlijk ook niet de bedoeling dat je iemand de dood in slaat terwijl deze persoon bij de eerste klap al op de vloer lag. Dit noemen we dan weer noodweerexces.

Zoals je dus al ziet is noodweer een complex proces. Het is slim om jouw advocaat precies te vertellen wat er gebeurt is en op wat voor manier. Hij of zij heeft veel ervaring en heeft al vaker een noodweerverweer gevoerd. Zij weten precies hoe zo’n verweer opgesteld moet worden.

Advocaat mishandeling straf

Mishandeling kan juridisch gezien behoorlijk complex zijn. Van wat voor soort mishandeling is er sprake? En hoe zit het met noodweer of noodweerexces? Wij hebben een uitstekend team met advocaten die specialist zijn op dit gebied. Zij kunnen jou helpen om jouw zaak sterk te maken bij de rechter. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden, dan zullen wij er alles aan doen om jou zo goed mogelijk bij te staan.

Deel deze artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *