Scheiden zonder geld: Je gaat nooit een relatie aan met de gedachte dat jullie uiteindelijk weer zullen scheiden. Wanneer je met iemand gaat trouwen is de gedachte daarachter dat jullie voor altijd samen zullen zijn. Helaas is dit in de praktijk niet altijd het geval. Ook al heb je alles voor elkaar gedaan, en heb je je baan opgegeven om voor de kinderen en het huis te zorgen, kunnen jullie alsnog uit elkaar gaan. Maar wat moet je dan doen als je eigenlijk helemaal geen geld hebt om te scheiden?
Kosten echtscheiding
Je zult nog schrikken van hoe duur een scheiding precies is. Als je dacht dat het trouwen al duur was, dan heb ik een duur grapje voor je. Natuurlijk ligt het er ook voor een groot gedeelte aan hoe jullie als toekomstige ex-partners met elkaar om gaan, en of jullie kinderen hebben. Ook de woonsituatie is belangrijk bij een scheiding.
De grootste kostenpost is de advocaat of mediator wanneer je wilt scheiden zonder geld.. Zij werken meestal met een uurtarief, en bij een gecompliceerde scheiding duurt het nou eenmaal langer tot er een oplossing is. Daarnaast heb je ook kosten voor de rechtbank. Ook notariskosten mag je niet vergeten. Wanneer je in een koophuis woont die jullie samen gekocht hebben, mag je ook de kosten voor het overzetten van de hypotheek en het eventueel uitkopen niet vergeten. Gemiddeld kost een scheiding rond de 3.000 euro.
Advocaat of mediator bij scheiden?
Er zit nogal een verschil tussen een advocaat en een mediator, dus welke zou jou nu het beste kunnen helpen? Een mediator moet je zien als een professioneel bemiddelaar, want dat is hij. De mediator kiest geen kant, en wilt jullie beiden helpen om hier zo goed mogelijk uit te komen. Hij is neutraal. Maar er is één ding wat een mediator niet kan, en dat is het verzoek van de scheiding bij de rechter voorleggen. Dit kan alleen een advocaat. Uiteindelijk kom je dus toch in aanraking met die advocaat. Soms is een mediator ook advocaat, in dat geval heb je natuurlijk niet beide nodig.
Een advocaat geeft advies over de onderwerpen waar jullie afspraken over moeten maken. Je kunt ervoor kiezen om de advocaat jullie beide te laten helpen, of één van jullie te ondersteunen. Een advocaat hoeft dus niet neutraal te zijn. Wanneer jullie geen afspraken kunnen maken, ook niet met een mediator erbij, wordt het tijd om de advocaat in te schakelen.
Scheiden zonder geld
Natuurlijk heeft niet iedereen zomaar 3.000 euro in hun achterzak zitten. Misschien ben je wel je baan verloren, of zat jij fulltime thuis voor de kinderen. Maar ja, je kunt niet voor eeuwig in deze relatie blijven als het niet meer werkt. Jullie willen allebei verder met jullie eigen leven. Gelukkig hoeven mensen met minder geld niet in een ongelukkige relatie te blijven. Het is mogelijk om gefinancierde bijstand aan te vragen. Dit noemen wel ook wel gesubsidieerde rechtsbijstand of toevoeging. De overheid zal jou dan steunen zodat er minder op de financiën gedrukt wordt.
Gesubsidieerde rechtsbijstand scheiden
Er zijn natuurlijk wel voorwaarden gebonden aan de gefinancierde bijstand. En een gefinancierde bijstand betekent nog niet dat je gratis kunt scheiden. Je moet twee dingen zelf betalen: een deel van de griffierechten en een eigen bijdrage voor de advocaat of mediator.
Voor de griffierechten ben je bij gesubsidieerde rechtsbijstand maar 79 euro kwijt in plaats van 291 euro. De eigen bijdrage voor de advocaat of mediator wordt berekend aan de hand van jouw inkomen. De minimale kosten van de eigen bijdrage voor een advocaat is 340 euro. Bij mediation ligt dit bedrag veel lager omdat de overheid het wilt stimuleren. Daarbij is de eigen bijdrage dan ook minimaal 53 euro. Ook is het zo dat je bij mediation de kosten voor de griffierechten deelt met jouw ex-partner. Je kunt trouwens ook nog korting krijgen! Wanneer je eerst naar het Juridisch Loket stapt voor advies, en zij jou doorverwijzen naar een advocaat of mediator, dan krijg je 55 euro korting op de eigen bijdrage.
Wanneer kom je in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand?
Natuurlijk krijgt niet iedereen gefinancierde rechtsbijstand. Het is de bedoeling dat alleen mensen met een laag inkomen dit potje gebruiken wanneer ze willen scheiden zonder geld. De aanvraag wordt beoordeeld door de Raad voor Rechtsbijstand. De beslissing wordt genomen aan de hand van het inkomen wat je twee jaar terug verdiende. De informatie die zij opvragen wordt gegeven door de Belastingdienst.
Je komt in aanmerking voor rechtsbijstand wanneer jouw verzamelinkomen lager is dan 26.9000, indien alleenstaand, of 38.000 voor gehuwden, samenwonenden of eenoudergezinnen. Tevens moet het vermogen, denk hierbij aan spaargeld of een tweede huis, lager liggen dan het heffingsvrije vermogen.
Maar wat nu als je vorig jaar flink minder bent gaan verdienen? In dat geval kun je een peiljaarverlegging aanvragen. Hierbij vraag je de Raad voor Rechtsbijstand om naar de financiële situatie van het jaar daarna te kijken.
Hoe vraag je gesubsidieerde rechtsbijstand aan?
Scheiden is al lastig genoeg, daarom is het wel zo fijn dat je zelf niet moeilijk hoeft te doen met het aanvragen van de rechtsbijstand. Dit doet jouw advocaat of mediator. Het is wel zo dat niet alle advocatenkantoren werken met toevoeging, doe hier dus eerst onderzoek naar.
Scheiden via de verzekering
We hebben het woord rechtsbijstand vaak gebruikt, en misschien heb je wel een rechtsbijstandverzekering. Helaas is het niet mogelijk om deze in te zetten bij een scheiding. Soms dekken zij wel gedeeltelijk de vergoeding voor mediation. Hoewel de meeste verzekeringen geen echtscheidingskosten dekken, zijn er wel bepaalde verzekeringen die andere familierechtelijke geschillen vergoeden. Het zou geen kwaad kunnen om hierover te informeren bij jouw verzekering.
Contact opnemen
Weet je nog steeds niet helemaal hoe het nu precies zit en hoe je kan scheiden zonder geld? En zou je graag wat hulp willen bij jouw situatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Samen kijken we naar jouw situatie en wat wij voor jou kunnen betekenen. Het is geheel vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.
Deel deze artikel