RechtsgebiedenHet Politieverhoor
Het verhoor
Wanneer je verdacht wordt van een strafbaar feit, of informatie over dit strafbare feit te weten, zal er een politieverhoor plaats vinden. Dit is vaak even schrikken want het is een situatie die, als het goed is, nog niet eerder plaats heeft gevonden. Je weet dus ook totaal niet wat je moet verwachten. Zoals vele andere mensen ga je dan waarschijnlijk op het internet zoeken naar hoe zo'n verhoor er precies allemaal aan toe gaat. Wij helpen je graag wat informatie te geven en vertellen jou wat je vooral wel en niet moet doen.
Het is jouw feestje
Hoewel het natuurlijk niet echt een feestje is, heb jij de regie voor het grootste gedeelte in handen. Jij bepaalt namelijk zelf wat je wel en niet vertelt en wat er allemaal zwart-wit op papier komt te staan. Je zult je soms verplicht voelen om antwoord te geven op de vragen van de politie, maar als jij dit niet wilt dan ben je dit niet verplicht, ongeacht wat de politie jou probeert te vertellen. Voel je je ongemakkelijk bij een vraag? Dan is het jouw goed recht om hier geen antwoord op te geven. Als je ervoor kiest om het verhoor te beëindigen door geen vragen meer te beantwoorden, dan kun je je beroepen op je zwijgrecht. Dit is een recht die iedereen heeft. In principe zitten hier geen consequenties aan vast, maar je moet er in dat geval wel rekening mee houden dat de politie dit alleen maar méér verdacht vindt
Blijf bij je verhaal
Tijdens het verhoor zul je waarschijnlijk een verklaring afleggen. Hierin vertel je wat er volgens jou gebeurt is. Als dit op papier is gezet noemen we dit een verklaring. Wanneer we het over ernstige zaken hebben is de kans groot dat je meerdere keren verhoord zult worden. Dit kan natuurlijk vrij vervelend zijn. Wordt het je allemaal te veel? Of weet je nu even niet meer precies wat er allemaal gebeurt is, maar heb je wel al een verklaring afgelegd? Dan kun je er voor kiezen om je op je zwijgrecht te beroepen.
Lezen is belangrijk
Wanneer jouw verklaring op papier is gezet zul je deze moeten ondertekenen. Zo is er altijd bewijs dat dit verhaal volgens jou het juiste verhaal is. Ga er niet blindelings van uit dat wat op papier staat jouw verhaal is. Lees het altijd goed na, woord voor woord. Het kan wel eens gebeuren dat iets anders opgevat wordt dan jij het bedoelde waardoor je verklaring ineens een compleet ander verhaal wordt. Weet je zeker dat het verhaal op papier jouw verhaal is? Dan kun je er een handtekening op zetten.
Strafrecht Advocaat
Tijdens een verhoor is een strafrecht advocaat niet verplicht, je kunt er ook voor kiezen om dit zonder advocaat te doen. Toch is het wel fijn om een advocaat bij dit verhoor te hebben. De advocaat geeft jou advies en bespreekt samen met jou hoe jij je het beste kunt verdedigen. Tevens vinden veel mensen het ook fijn als er iemand naast hen zit die zij kennen, dan voelen zij zich meer op hun gemak en zekerder van hun zaak. Wil je een strafrecht advocaat tijdens jouw verhoor? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.