RechtsgebiedenSociaal Zekerheidsrecht


Telefoonnummers Vraag een specialist

Uitkering


Als Nederlanders hebben we allemaal recht op de sociaal zekerheidsrecht. Hiermee krijg je te maken als je een probleem hebt met je uitkering of andere overheidsregelingen. Denk hierbij aan instanties zoals het UWV, de gemeente of de Sociale Verzekeringsbank. Ben je het niet eens met een stopzetting, verlaging of weigering van een uitkering? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen jou om hiertegen in verweer te gaan.

Eerstejaars ziektewet-beoordeling


Wanneer je geen werkgever hebt en je ziek wordt, kom je in de ziektewet. Na jouw eerste jaar in de ziektewet krijg je een eerstejaars ziektewet-beoordeling. Hier kijkt het UWV naar de mogelijkheden voor jou om toch nog aan het werk te gaan. Ze kijken hierbij onder andere naar hoeveel jij zou kunnen verdienen in jouw situatie met de beperkingen die van toepassing zijn. Beoordeelt het UWV dat jij meer dan 65% van jouw vorige loon zou kunnen verdienen? Dan wordt de ziektewet uitkering stopgezet. Dit heeft natuurlijk grote gevolgen. Je zal weer een baan moeten vinden, maar dat is niet altijd makkelijk na een jaar in de ziektewet te hebben gezeten. Maar wat nu als de arbeidsdeskundige oordeelt dat jij gewoon aan het werk kan terwijl jij het hier helemaal niet mee eens bent? In dat geval kun je in bezwaar gaan tegen de beslissing. Let er ook goed op dat je niet zomaar overal mee akkoord gaat, blijf sterk in je schoenen staan.

Advocaat inschakelen voor bezwaar tegen UWV


Wanneer er een conflict ontstaat over de beslissing van de uitkering is het verstandig om een bezwaar in te dienen. Het is niet niks als jouw uitkering ineens verlaagd of gestopt wordt, dit heeft meestal grote gevolgen. We hebben het hier niet alleen over een meningsverschil maar ook over jouw financiele plaatje. In veel gevallen kun je een advocaat inschakelen op pro-deo basis. Dit betekent dat de staat het grootste gedeelte van de kosten voor de advocaat dekt. Het enige wat jij nog hoeft te betalen is de eigen bijdrage en deze wordt berekend op basis van jouw inkomen. Wij geven je graag meer informatie over hoe dit nou precies werkt en wat je hiervoor moet doen. Neem vrijblijvend contact met ons op.

WIA-uitkering


Ben je ziek geworden tijdens een dienstverband? En houdt deze ziekte twee jaar of langer aan? Dan kan het gunstig zijn om een WIA-uitkering aan te vragen. Om aanspraak te maken op een (gedeeltelijke) WIA-uitkering moet je minstens 35% arbeidsongeschikt zijn. De verzekeringsarts en de arbeidsdeskundige bepalen voor hoeveel procent jij ziek bent, hier heb jij zelf dus geen inspraak in. Zij kijken naar wat jij nu nog zou kunnen verdienen terwijl je ziek bent en hangen hier een percentage aan. Het nadeel hiervan is dat, hoe deskundig ze ook zijn, het ook maar gewoon mensen zijn, en mensen kunnen nog wel eens iets fout inschatten. Ben je het niet eens met de beslissing die gemaakt is? Ga dan in bezwaar tegen het besluit. Een goede advocaat kan jou hierbij helpen. Het is wel zo dat het bezwaar binnen zes weken gemaakt moet zijn, treuzel dus niet te lang of je het nou wel of niet zou moeten doen. Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden. Wij helpen jou graag verder met jouw bezwaar.