RechtsgebiedenConsumentenrecht


Telefoonnummers Vraag een specialist

Consumenten


Iedereen heeft wel eens te maken met het consumentenrecht, of je het nou doorhebt of niet. Je komt namelijk in aanraking met het consumentenrecht wanneer je een product koopt. Of dit nu in de winkel is of via een webwinkel maakt niet uit. Alle aankopen die je doet vallen onder het consumentenrecht. Maar wist je dat ook de diensten die je afneemt onder het consumentenrecht vallen? Wat dacht je bijvoorbeeld van de overeenkomst die je met jouw telecomprovider hebt? Het zou van de gekke zijn als je een product of dienst koopt en geen rechten hebt als het product niet aan de verwachtingen voldoet.

Bescherming van de consument


Het consumentenrecht is in het leven geroepen om consumenten te beschermen. Als je als consument iets koopt ben je meestal de 'zwakkere partij' bij een overeenkomst met een geregistreerde verkoper. De verkoper biedt jou een product aan met bepaalde specificaties. Als er bijvoorbeeld geadverteerd wordt dat jouw nieuwe mobiele telefoon beschikt over 16GB geheugen, dan verwacht je dit natuurlijk ook te krijgen. De teleurstelling en frustratie is dan ook wel te snappen als je een telefoon krijgt die maar 8GB geheugen heeft. Of wat dacht je van een dure jurk die na één wasbeurt al uit elkaar begint te vallen? Dat is natuurlijk totaal niet wat je verwacht had, en als je dit eerder had geweten had je het product waarschijnlijk niet gekocht. Voor dit soort situaties is het consumentenrecht ontstaan.

Bedenktijd


Het consumentenrecht heeft ervoor gezorgd dat je wettelijk gezien altijd 14 dagen bedenktijd hebt. Ben je iets te impulsief geweest met je aankoop en heb je er achteraf toch een beetje spijt van? Breng hem dan gewoon terug naar de winkel, dan zijn zij verplicht om jouw geld terug te geven. De regel bij aankopen op straat of aan de deur is wel dat het aankoopbedrag 50 euro of hoger moet zijn.

Garantieperiode


Zoals we dus al eerder hebben besproken verwachten we een bepaalde kwaliteit van de producten die we kopen. Voldoet het product niet aan die verwachting en gaat het kapot? Dan moet het kosteloos gerepareerd of vervangen worden. Natuurlijk is een teruggave van het geld ook een oplossing. Helaas is het in Nederland niet zo dat er een wettelijke garantietermijn bestaat. Het ene product is het andere product niet en gaat nou eenmaal langer mee dan het andere. Je kunt er bijvoorbeeld van uit gaan dat een paar schoenen niet zo lang mee zal gaan als die splinternieuwe televisie. Gelukkig hebben we op de meeste grote aankopen wel een garantietermijn. Of en hoe lang je garantie geldig is moet jou in de winkel verteld worden. De voorwaarden voor deze garantie moeten terug te lezen zijn.

Twee soorten garantie


We kennen in Nederland twee soorten garantie: de fabrieksgarantie en de verkopersgarantie. Deze extra garantietermijn is bepaald door de verkoper of de producent en is voor een bepaalde tijd geldig. In de meeste gevallen is dit één of twee jaar. Gebeurt er binnen die tijd iets met het product waardoor je het niet meer fatsoenlijk kunt gebruiken? Bekijk dan even het garantiebewijs. Hierin staat precies beschreven waar je recht op hebt en welke soorten schade vergoed of gerepareerd worden. In alle gevallen is het de bedoeling dat de verkoper met een oplossing komt, niet de fabrikant.