RechtsgebiedenLetselschade


Telefoonnummers Vraag een specialist

Ongeluk kan gebeuren


Het is natuurlijk hartstikke vervelend als er schade ontstaat, al helemaal als deze schade buiten jouw schuld om is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verkeersongeval of een ongeluk op het werk, misschien zelfs een medische fout. Maar het kan natuurlijk ook gewoon zo zijn dat jouw neefje van twee jaar een hele dure vaas van de kast gestoten heeft. In al deze gevallen kan gebruik gemaakt worden van het aansprakelijkheidsrecht. Hierbij wordt geregeld wie aansprakelijk is voor welke schade. Meestal is het zo dat iedereen zijn eigen schade moet dragen maar er zijn uitzonderingen op de wet.

Uitzonderingen


Zoals we dus zeiden is het meestal de bedoeling dat iedereen verantwoordelijk neemt voor de schade die hij of zij heeft toegebracht. Maar wat nou als er schade is ontstaan waar jij helemaal niets aan kon doen? Als er sprake is van een wanprestatie, ongerechtvaardigde verrijking of een onrechtmatige daad, dan kan de schade vaak op de tegenpartij worden verhaald. Er wordt onderscheid gemaakt tussen risico aansprakelijkheid en schuld aansprakelijkheid. Bij een risico aansprakelijkheid wordt er bedoelt dat je de schade niet zelf veroorzaakt hebt, maar helaas kan je alsnog aansprakelijk gehouden worden. Bij een schuld aansprakelijkheid wordt er gezegd dat het ongeval toch écht jouw schuld is geweest. Denk hier dus goed over na voordat je een claim probeert in te dienen. Een advocaat kan jou helpen om tot de beste oplossing te komen.

Bedrijfsongeval


Een ongeluk zit in een klein hoekje dus een bedrijfsongeval kan ook zomaar gebeuren. Hoe zit dat dan precies? Ben je dan nog steeds zelf aansprakelijk of is het dan de fout van je werkgever? Soms kan het voorkomen dat de werkgever aansprakelijk wordt gesteld ook al kon de werkgever het ongeval op dat moment niet vermijden. In dat geval hebben we het over de risico aansprakelijkheid of kwalitatieve aansprakelijkheid. Als werkgever heb je het nadeel dat je verantwoordelijk bent voor het gedrag van je werknemers, en daar komt al die aansprakelijkheid bij kijken. Het is als werkgever dan ook zeer raadzam om in zo'n geval een advocaat in te schakelen om te kijken wat de mogelijkheden zijn en of jou in dit geval ook verantwoordelijkheid in de schoenen geschoven kan worden. Ook als werknemer is het raadzaam om een advocaat in te schakelen bij een bedrijfsongeval. Zij zullen jouw situatie bekijken en jou helpen om een goede zaak op te bouwen.

Advocaat aansprakelijksheidrecht


Je merkt waarschijnlijk al dat het aansprakelijkheidsrecht een ingewikkelde zaak is. Er zijn allerlei aspecten die bekeken worden en uiteindelijk zijn er altijd twee kanten aan het verhaal. Je kunt je kansen vergroten door een advocaat om hulp te vragen. Deze zal jou helpen om de zaak zo duidelijk mogelijk in beeld te krijgen en te kijken wat er wettelijk gezien allemaal mogelijk is.

[/cs_column][/cs_row]