RechtsgebiedenBepalingen Burenrecht
Rechter
Een burenruzie kan iedereen overkomen. Je kan nog zo goed je best doen maar soms is het gewoon niet genoeg voor sommige mensen. Soms kan dit uitlopen op een burenruzie. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat jullie nog jaren naast elkaar blijven wonen terwijl jullie elkaar niet kunnen luchten of zien. Daarom probeert de overheid op dit soort situaties in te grijpen. Dit hebben zij in eerste instantie gedaan door het burenrecht. In het burenrecht staan alle voorschriften voor de meest voorkomende situaties tussen buren. Mensen zijn echter onvoorspelbaar dus je kunt het wel een beetje begrijpen als we zeggen dat niet alle situaties een kant-en-klare oplossing hebben in het burenrecht. In zo'n soort situatie zul je naar de rechter moeten stappen als jullie er samen niet uitkomen.
Overlast door buren
Een van de situaties die wel vastgelegd staat is overlast door buren. Dit kan van alles zijn zoals geluidsoverlast, huisdieren die vervelend doen, stankoverlast, uitzichtbelemmering en noem het allemaal wel op. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je om elke scheet gaat klagen. Nederland is maar een klein landje met een grote bevolking waarbij we vaak dicht op elkaar zitten. Je zult dus wel het een en ander moeten slikken. Maar als de hinder niet meer te doen is dan zit er niks anders op dan juridische stappen ondernemen.
Belemmering zicht
Er zijn een hele hoop mensen met groene vingers. Hartstikke leuk en aardig natuurlijk, dat moeten ze helemaal zelf weten. Maar ze hebben wel rekening te houden met de buren. Het moet bijvoorbeeld niet zo zijn dat de struik van de buurman half in jouw tuin groeit. In de wet is vastgelegd dat struiken en bomen een afstand van minimaal 2 meter moeten hebben van de erfgrens. Echter is het wel zo dat gemeenten hier zelf ook regels voor kunnen maken. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent van wat wel en niet mag. Een juridische adviseur kan jou hierbij helpen.
Erfgrens
Het is goed te begrijpen dat je een duidelijk afscheiding zou willen tussen jouw erf en dat van de buren. In dit geval moet de buurman het er ook mee eens zijn dat er een scheiding opgericht wordt. In principe is het de bedoeling dat beide bewoners een bijdrage leveren aan de kosten hiervan. Wanneer de scheiding geplaatst is wordt de scheidsmuur gemeenschappelijk eigendom. Ook hier kunnen de regels per gemeente verschillen.
Vragen
Zie je door de bomen het bos even niet meer? Dat kan natuurlijk altijd en dat snappen we heel goed met al die verschillende regels. Neem vrijblijvend contact met ons op om te kijken wat jouw mogelijkheden zijn en hoe wij jou kunnen helpen.