RechtsgebiedenBestemmingsplan
Gemeente
Wie vaak de krant leest zal vast wel gezien hebben dat er een speciale pagina is waar alle toegewezen bestemmingsplannen gepubliceerd staan. Een bestemmingsplan is een plan van de gemeente waarin staat welk perceel voor wat gebruikt mag worden en welke regels hierbij dan van toepassing zijn. Het uitgangspunt bij zo'n bestemmingsplan is dat iedereen zo weinig mogelijk last heeft van elkaar. Een bestemmingsplan laat bijvoorbeeld zien of je alleen mag wonen op een perceel of dat er ook gerenoveerd mag worden voor grotere doeleinden. De gemeente behoudt het recht om een bestemmingsplan te wijzigen.
Bekendmaking bestemmingsplan
De gemeente mag niet zomaar het bestemmingsplan wijzigen. Dit moeten zij eerst van tevoren bekend maken aan de burgers. Meestal gebeurt dit in de plaatselijke krant en op de website van de gemeente. Ook worden er inspraakavonden gepland. Op zo'n avond kan iedereen zijn zegje doen over het bestemmingsplan. Als jij last zou ondervinden van het bestemmingsplan dan mag je dit duidelijk maken op zo'n avond. De gemeente zal dan kijken wat zij kunnen doen om jou te helpen.
Bezwaar maken
Als je een, voor jou, nadeel ziet in het bestemmingsplan dan kun je dit middels een inspraakreactie duidelijk maken aan de gemeente. Zij zijn dan verplicht om hier zoveel mogelijk rekening mee te houden tijdens het uitvoeren van het bestemmingsplan. Helaas kan het soms voorkomen dat, ondanks de inspraakreactie, er niet genoeg rekening met jouw wensen worden gehouden. Op dat moment is het belangrijk om een zienswijze in te dienen. Doe je dit niet? Dan heb je ook geen recht om in hoger beroep te gaan tegen het definitieve bestemmingsplan.
Hoger beroep
Het is belangrijik om de plaatstelijke krant goed in de gaten te houden. Zo weet je wanneer het bestemmingsplan definitief is geworden. Is er bij het definitieve bestemmingsplan niet genoeg rekening hehouden met jouw opmerking, ondanks alles wat je al gedaan hebt? Dan wordt het tijd om in hoger beroep te gaan. Dit doe je door een beroepsschrift in te dienen binnen zes weken van het besluit. Middels een beroepsschrift laat je de rechtbank weten dat je het niet eens bent met het besluit van de gemeente. Ondanks het feit dat je met een rechtbank te maken hebt, ben je niet verplicht om een advocaat in te schakelen. Toch is dit wel een slimme zet want er komt veel juridische kennis bij kijken en bepaald makkelijk is zo'n soort zaak niet echt. Je kunt niet iedere advocaat hiervoor in de armen slaan, je moet op zoek gaan naar een advocaat die gespecialiseerd is in het bestuursrecht.
Wij kunnen jou helpen om in contact te komen met zo'n specialist. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.