RechtsgebiedenVaststellingsovereenkomst
Contract
Een vaststellingsovereenkomst is iets waar je eigenlijk liever niet mee te maken wilt hebben. Het betekent namelijk dat je ontslagen wordt. Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om tot een ontslag te komen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan arbeidsongeschiktheid als gevolg van een ziekte, of als er sprake is van disfunctioneren, een reorganisatie of noem het allemaal maar op. Maar er is één soort ontslag waarbij je een vaststellingsovereenkomst in je handen gedrukt krijgt, en dat is als er eigenlijk geen goede juridische reden is voor het ontslag. In zo'n geval moet er ontslag zijn met wederzijds goedvinden. Dat is wanneer jouw werkgever een vaststellingsovereenkomst zal opmaken.
Ontslag met vaststellingsovereenkomst
Maar wat zijn nou eigenlijk geen goede juridische redenen om iemand te ontslaan? Nou, hier zou je bijvoorbeeld aan een arbeidsconflict kunnen denken. Je hoeft niet persé een regel gebroken te hebben om in een arbeidsconflict verwikkeld te raken. Maar ja, als geen van de twee partijen zijn gedrag wilt aanpassen dan zal toch één van de twee ruimte moeten maken. Vaak wordt de werkgever dan ontslagen middels een vaststellingsovereenkomst. Dit betekent dat jullie het er allebei mee eens zijn dat het beter is als je ontslagen wordt. In het vaststellingsovereenkomst staan de afspraken die jullie samen gemaakt hebben omtrent het ontslag. Denk hierbij aan dingen zoals de opzegtermijn, wat er gebeurt met resterende vakantiedagen, of je wel of niet recht hebt op een WW-uitkering en wat jouw transitievergoeding zal zijn.
In eerste instantie wil je deze vaststellingsovereenkomst niet tekenen. Laat er een juridische specialist naar kijken. Er kunnen allerlei haken en ogen in zo'n overeenkomst staan waardoor je het recht op een uitkering kwijt raakt en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Wanneer de juridische specialist groen licht heeft gegeven kun je gerust tekenen zonder bang te zijn dat je inkomsten kwijt raakt
Onderhandelen
Als je het vaststellingsovereenkomst voor je hebt liggen ben je niet verplicht om gelijk te tekenen. Je mag ook eerst kijken of er misschien punten zijn waarover je zou kunnen onderhandelen. Zou je bijvoorbeeld liever een opzegtermijn van twee maanden hebben? Geef dit aan. Ben je het niet eens met de transitievergoeding? Kaart het aan bij je werkgever. Natuurlijk moet alles er ook zo in verwerkt staan dat je nog wel recht hebt op een uitkering, anders ben je al je inkomsten kwijt. Een juridische specialist kan hier samen met jou naar kijken om te beslissen wat de beste optie zou zijn en wat wettelijk gezien allemaal mogelijk is.
Hoe dan ook is het zéér belangrijk dat je nooit gelijk je handtekening zet, ongeacht hoe zat je de werkgever bent.
Neem vrijblijvend contact met ons op om te kijken wat jouw mogelijkheden zijn.