RechtsgebiedenArbeidsconflict
Conflict
Als we aan het werk zijn hebben we altijd te maken met mensen. Of het nu om collega's gaat of je werkgever, er kan altijd een meningsverschil ontstaan. Als dit uit de hand loopt heb je te maken met een arbeidsconflict. Dat is wanneer het lastig wordt. Een arbeidsconflict kan flink in de weg staan, vooral als je aan het kortste einde trekt.
Arbeidsconflict leidt tot ontslag
Een arbeidsconflict is niet altijd makkelijk, vooral als het een conflict is met je werkgever. Vaak kun je er samen nog wel uitkomen middels mediation, maar soms geeft dit zelfs geen resultaat. In dit geval is het belangrijk om te kijken of een overplaatsing mogelijk is. De schade moet natuurlijk zo klein mogelijk gehouden worden. Als een overplaatsing geen optie is volgt er vaak een ontslag. Je krijgt dan vaak als werkgever een vaststellingsovereenkomst aangeboden. Het is belangrijk dat je hier niet gelijk je handtekening onder zet. Een vaststellingsovereenkomst is niet iets wat gelijk vast staat. Je kunt nog onderhandelen over bijvoorbeeld het opzegtermijn of de transitievergoeding. Ook moet deze zo in elkaar gezet zijn dat je nog steeds recht hebt op een WW-uitkering.
Waarschijnlijk merk je al dat er veel bij komt kijken, daarom is het ook belangrijk dat je een advocaat of juridische hulp inschakelt om het allemaal na te kijken. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat je een handtekening zet onder iets wat voor jou alleen maar nadelig is.
Als het arbeidsconflict echt enorm escaleert dan kan het zelfs zo zijn dat jouw werkgever het via de kantonrechter probeert te regelen. In dit geval is het al helemaal raadzaam om een advocaat in de armen te slaan.
Mediation tussen werkgever en werknemer
Eigenlijk wil je heel die vaststellingsovereenkomst niet eens als optie zien. Je wilt het liefst gewoon het arbeidsconflict oplossen en verder gaan met je leven. Met behulp van arbeidsmediation zou dit een mogelijkheid kunnen zijn. Je kunt dit een beetje zien als de mediator die je in zou schakelen na een scheiding, alleen is de relatie tussen de twee partijen in dit geval anders. De mediator zal samen met jou en jouw werkgever rond te tafel gaan om te kijken wat precies de problemen zijn en hoe jullie deze het beste kunnen oplossen. Desnoods met een compromis. Het uitgangspunt van een mediator is dat beide partijen gewoon hun werk kunnen blijven doen zonder problemen. Het is niet de bedoeling dat de twee partijen blijven doorwerken met de bestaande problemen. Dat leidt uiteindelijk alleen maar tot meer problemen.
Wij kijken graag met jou mee welke mediator het beste bij jouw situatie zou passen.