RechtsgebiedenOntslagredenen


Telefoonnummers Vraag een specialist

Reden van ontslag


Ontslagredenen: Een werkgever kan nooit zomaar iemand ontslaan. Daar moet altijd een goede reden voor zijn die rechtsgeldig is. Als dit niet het geval is kan het ontslag aangevochten worden. Werknemers zijn in Nederland goed beschermd tegen onterecht ontslag. Weet je niet zeker of jouw ontslag wel terecht is? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bekijken. Als we het over de functie van ambtenaar hebben zijn er een aantal redenen voor ontslag te noemen.

Reorganisatie


Een reorganisatie klinkt als een goede reden voor ontslag. Toch is dit niet altijd het geval. Er zijn een aantal stappen die een werkgever door moet lopen om reorganisatie als een geldige reden te gebruiken tot ontslag. Zo moet er bijvoorbeeld gekeken worden of je niet mogelijk herplaatst kan worden binnen de overheidsinstelling. Het liefst zelfs in de functie die je altijd al had. Zo'n herplaatsingsperiode duurt gemiddeld 18 maanden. Het ligt echter niet alleen bij de werkgever of je herplaatst kan worden of niet. Je moet zelf ook initiatief tonen. Is het zo dat jouw functie compleet wegvalt? Dan moet het afspiegelingsbeginsel toegepast worden. Hierbij wordt gekeken wie er de meeste dienstjaren heeft per leeftijdsgroep. Degene die het kortst in dienst is zal dan helaas zijn spullen moeten pakken.

Ongeschiktheid


Natuurlijk kan het ook zo zijn dat de baan jou eigenlijk helemaal niet ligt. In jouw ogen hoeft dit niet persé zo te zijn, maar jouw werkgever denkt hier misschien anders over. Gelukkig is het niet zo dat jouw werkgever dit na één maand al kan zeggen. Er moet eerst een heel dossier opgebouwd worden om aan te tonen waarom jij niet geschikt bent voor deze functie. Ook moet de werkgever jou de mogelijkheid gegeven hebben om jezelf te verbetering in de functie. Als er na een verbetertraject nog geen verbetering is mag de werkgever jou ontslaan.

Arbeidsongeschiktheid


Ongeluk of ziekte kan iedereen overkomen. Sommigen hebben helaas de pech dat de arbeidsongeschiktheid twee jaar of langer duurt. In veel gevallen mag de werkgever dan beslissen om tot ontslag over te gaan. Ook hier zijn wel eisen aan. Zo moet er bijvoorbeeld binnen 6 maanden nog steeds geen herstel in zicht zijn en kan er ook geen andere functie open staan die de werknemer wel zou kunnen vervullen met de ziekte.

Strafontslag


Dit staat ook wel bekend als disciplinair ontslag. Dit soort ontslag heeft meestal de grootste gevolgen omdat je financieel in de klos komt. Je hebt bijvoorbeeld geen recht op WW-uitkering omdat je op staande voet ontslagen bent en er sprake is van verwijtbaar gedrag. Als ambtenaar heb je je aan bepaalde regels te houden, zowel zakelijk als privé. Een disciplinair ontslag kan ingewikkeld zijn, zorg altijd dat je hulp inschakelt om te kijken of alles wel rechtsgeldig is.

Zoals je leest zijn ontslagredenen best uitgebreid en kunnen lastig zijn. Laat je daarom altijd adviseren door een onafhankelijk en extern juridisch expert.