Paasweekend: 6 Vragen over de Corona-app van het kabinet

Vragen over de Corona-app: 6 Vragen over de Corona-app van het kabinet. Het coronavirus zal nog een langere tijd bij ons blijven. Dat is wat de deskundigen verwachten. De overheid heeft al allerlei maatregelen genomen om de verspreiding in ieder geval wat langzamer te laten gebeuren, maar het wilt nu nog verder gaan. De overheid is bezig om een app te maken die zou laten weten of je in de buurt bent geweest van een besmet persoon.

1. Hoe werkt de app?

De app zou dus een notificatie moeten sturen wanneer je in de buurt bent geweest van iemand die mogelijk besmet is met het coronavirus. Veel mensen denken dat dit dan op basis van locatiegegevens zou gebeuren, maar het kabinet heeft laten weten dat dit niet het geval is. De OLVG Corona app zou middels bluetooth werken. Er wordt dan gekeken met welke telefoons jouw telefoon allemaal kan verbinden. Dit zijn de mensen die bij jou in de buurt zijn. Dit zijn ook de enige gegevens die de app zou verzamelen. Er wordt dus niet gekeken naar de precieze locatie, alleen naar de verbindingen om jou heen.

2. Welke app

Er wordt ook nog een app gemaakt die parallel met deze app werkt. Dit is de app waarin je laat weten hoe jouw gezondheid is. Je kunt hierin aangeven dat je kerngezond bent, maar je kunt ook aanvinken dat je verkouden bent, keelpijn hebt, koorts hebt of andere klachten. Wanneer je symptomen invult die kunnen wijzen op het coronavirus, zal er contact met je opgenomen worden door een arts. Op deze manier heb je altijd iemand die jouw gezondheid in de gaten kan houden en kan waken voor het coronavirus.

3. Hoe werken deze apps samen?

De gegevens die je bij de tweede app invult zullen doorgespeeld worden naar de eerste app. Wanneer jij bijvoorbeeld ingevuld hebt dat jij symptomen vertoont van het coronavirus, dan zal de eerste app aan mensen in jouw buurt doorgeven dat zij mogelijk in contact zijn geweest met een besmet persoon. De app zal niet doorgeven dat jij deze persoon was, en zal ook geen gegevens van jouw telefoon doorspelen aan de andere telefoon. Meer vragen over de Corona-app duiken hiermee juist op.

4. Kan de overheid mij verplichten om deze app te gebruiken?

Bij elke app heb je te maken met privacy. Ook bij apps die gemaakt zijn door de overheid. De overheid heeft al laten weten dat zij het gebruik van de app niet verplicht willen stellen. Het moet op een vrijwillige basis gebeuren. Maar dat is in eerste instantie. Het kabinet heeft al laten weten dat ze nog niet uitsluiten dat de app verplicht wordt. Als het blijkt dat de meeste mensen de app niet downloaden, of dat de mensen toch massaal weer naar buiten gaan, dan kan de overheid beslissen om de app alsnog te verplichten. Maar het is dus in eerste instantie de bedoeling dat de app vrijwillig gebruikt wordt.

5. Hoe zit het met de privacy?

Het is vanzelfsprekend dat niet iedereen het met de app eens is, en dat er veel vragen zijn wat betreft de privacy. Ook experts zetten hun vraagtekens bij de app. Mocht deze app inderdaad komen, dan is het belangrijk dat er aan alle privacy-eisen voldaan wordt. De bluetooth-data moet goed versleuteld zijn en zou alleen lokaal opgeslagen mogen worden.

Dit betekent dus dat jouw gegevens niet in een overheidsdatabase opgeslagen zou worden. Op dit moment is dat ook nog het geval in het online veel gedeelde model voor de app. Toch maken mensen zich zorgen, juist omdat het een app van de overheid is. In het verleden is het zo geweest dat de overheid geen afscheid wou nemen van dit soort apps. Dat is niet per se het grote probleem, het probleem is dat er ook stemmen opgaan voor

Big brother praktijken

centrale opslag van data. Zo zouden ze bijvoorbeeld ook willen kijken of zieke mensen ook daadwerkelijk thuis in isolatie blijven. Vooral dat laatste is waar mensen zich zorgen om maken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de overheid middels deze app in de gaten kan houden waar je allemaal naartoe gaat. De vraag zou dan ook zijn wat voor fiscale gevolgen dit zou hebben.

Misbruik van de app zou ook op de loer liggen als de gegevens centraal opgeslagen worden. Als er bijvoorbeeld een moord is geweest, wat weerhoudt de politie er dan van om via de corona-app te kijken wie er allemaal in de buurt is geweest van het slachtoffer? Zo zou je zomaar een verdachte kunnen worden in een moordzaak terwijl jij er niets mee te maken had. Mocht jij je natuurlijk zorgen maken over je privacy en het gebruik van de app kan je vrijblijvend met ons contact opnemen om je meer te vertellen over je rechten en plichten als burger in deze tijden.

6. Wanneer meer informatie over de Corona-app ?

Op dit moment wordt er verwacht dat er over twee weken meer informatie zal komen over de app. De borging van privacy staat natuurlijk op de eerste plaats. Over twee weken zouden we ook meer informatie moeten krijgen over de volgende maatregelen. Tot nu toe zijn de huidige maatregelen opgelegd tot 28 april, maar deze kunnen daarna nog verlengd worden. Of dit gedaan zal worden is afhankelijk van hoe wij, alle Nederlanders, ons gedragen. Het is echter niet zo dat we dan gelijk terug zullen gaan naar de oude manieren.

Volgens premier Mark Rutte moeten we gaan leren leven in een 1,5 meter samenleving. De overheid is nu bezig met het toetsen van de toepasbaarheid en de privacy met deskundigen. Overigens heeft 2/3 al aangegeven dat zij de app vrijwillig en gelijk zullen gebruiken zodra deze op de markt is. Er zal dus waarschijnlijk geen sprake zijn van verplichting. Heel veel mensen vinden het ook wel zo fijn om te weten wanneer zij mogelijk in aanraking zijn geweest met een besmet persoon. Natuurlijk hebben wij bondig 6 Vragen over de Corona-app van het kabinet kunnen beantwoorden net voor de paasweekend maar er zullen meer uitdagingen komen. Wij houden alles in de gaten en staan altijd paraat voor de mensen.

Deel deze artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *