Omgangsregeling baby: Wanneer twee ouders uit elkaar gaan is dit natuurlijk een vervelende zaak. Je hebt niet kinderen op de wereld gezet met de gedachte dat jullie weer uit elkaar zouden gaan. Toch is dit soms de beste optie. Als er niet meer aan de relatie valt te werken, en jullie te veel van elkaar verschillen om gelukkig te zijn, dan is uit elkaar gaan uiteindelijk ook de beste optie voor het kind. Maar het moet wel allemaal goed geregeld zijn. We kennen allemaal het bekende ‘één week bij papa, één week bij mama’, of ‘om het weekend’, maar wist je dat dit bij baby’s het liefst anders geregeld is?
Waarom andere regeling voor baby’s ?
Dit heeft alles te maken met de emotionele ontwikkeling van de baby. Een baby heeft een stabiele omgeving nodig om een hechte band te kunnen vormen met de ouders. Langdurig geen contact hebben met een ouder verstoort deze hechting. Bij peuters en kleuters ligt dit al iets anders. Bij kinderen die al ouder zijn, en al begrijpen wat er om hen heen gebeurt, ligt het natuurlijk al helemaal anders.
Omgangsregeling baby 9 maanden of jonger
Een baby moet de kans krijgen om zich te hechten aan beide ouders. Voor de ontwikkeling is het beter als beide ouders nog in beeld zijn. Het is dan ook niet verstandig om de baby een langere tijd weg te houden van de inwonende ouder. De baby kan op die manier geen vertrouwde hechting opbouwen. Natuurlijk wilt dit niet zeggen dat de baby de andere ouder beter niet kan zien.
Het wordt aangeraden om de baby enkele keren per week, voor een paar uur naar de uitwonende ouder te laten gaan. Zo wisselen jullie regelmatig af en krijgt de baby allebei de ouders vaak te zien zodat hij een goede band kan ontwikkelen. Het wordt niet altijd aanbevolen dat de baby ergens anders overnacht dan bij de inwonende ouder. De baby heeft ritme en structuur nodig. Het is ook een beetje afhankelijk van hoe actief beide ouders waren bij de verzorging vóór de scheiding.
Wanneer de uitwonende ouder minder betrokken was dan de inwonende ouder, is het verstandig om in het beginsel de bezoekjes bij de inwonende ouder te houden. De baby kent deze omgeving, en kan dan ook langzaam wennen aan het feit dat de uitwonende ouder ook voor hem zorgt. Wanneer het kindje hier goed op reageert kun je langzaam de tijd uitbreiden en naar een overnachting toe werken.
Waren jullie allebei actief bezig met de verzorging? Dan kun je voorzichtig overnachtingen proberen. Bij een baby die minder dan 9 maanden oud is moet je eigenlijk proberen om het bij één overnachting te houden. Zoals we al vaker gezegd hebben is het niet verstandig om een baby voor een langere tijd van de ouders weg te houden.
Omgangsregeling baby 9 tot 18 maanden
Ook kinderen van 9 tot 18 maanden hebben ritme en structuur nodig. Zij kunnen bang worden als de andere ouder niet aanwezig is om te troosten. Het is belangrijk dat er regelmatig contact is met beide ouders. Probeer dit minimaal om de 3 à 4 dagen te doen.
Wanneer de uitwonende ouder eerst niet betrokken was bij de verzorging, gaan we terug naar wat we eerder zeiden. Begin langzaam met de hechting op te bouwen bij de inwonende ouder thuis. Langzamerhand komt de tijd dat je het kind kunt meenemen naar de uitwonende ouder. Probeer dit er steeds hetzelfde uit te laten zien. Haal het kind op dezelfde tijden op en zorg dat hij bekend is met de rituelen zoals middagdutjes etc.
Eerder frequent dan lang
Bij ouders van kinderen die tussen de 0 en 3 jaar oud zijn, zal een rechter proberen om het ‘eerder frequent dan lang’-criterium uit de kast te halen. Natuurlijk is het pas nodig om naar de rechter te stappen als jullie er zelf bij de scheiding niet uitkomen over de omgangsregeling van jullie baby.
Hiermee wordt bedoeld dat het beter is om de ouders vaak te zien, dan lang. Vooral bij zeer jonge kinderen is dit het geval. Een regeling zoals dit is het minst belastend voor het kind, hij kan namelijk nog niet lang zonder zijn moederfiguur. Ook wanneer de uitwonende ouder een baan heeft waardoor hij bijvoorbeeld drie weken niet aanwezig is, is het nog steeds beter om de baby kort en vaak te zien in de vierde week. Een baby heeft nog geen tijdsbesef. Natuurlijk wil je als ouderzijnde graag wat tijd inhalen voor de tijd die je het kind hebt moeten missen, maar door het contact langer te laten duren breng je alleen maar verwarring in het spel bij het kind.
Hulp bij scheiding en omgangsregeling van
Het is allemaal ontzettend ingewikkeld. Wat bij de ene scheiding werkt, werkt bij de ander niet, en het ene kind reageert anders dan het andere kind. Dat is nu het nadeel van mens zijn, we weten nooit hoe een ander zal reageren. Kinderen zijn dan ook onvoorspelbaar, en je wilt alles zo goed mogelijk voor ze regelen. De kinderen hebben niet om de scheiding gevraagd, maar zijn uiteindelijk toch de dupe. Daarom is het belangrijk dat je ze toch zo goed mogelijk op hun gemak laat voelen met de omgangsregeling van je baby bijvoorbeeld.
Weet je niet goed waar je moet beginnen met jouw omgangsregeling? Of wil je hier graag wat hulp bij? Of heb je een ex die het maar al te leuk vindt om lastig te doen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij bespreken uw situatie en bekijken wat jouw mogelijkheden zijn.
Deel deze artikel
Comments 1
En wat nou als de uitwonende ouder het kind eens per twee weken in zn eigen vertrouwde omgeving ziet ,en t nu mee naar zijn huis wil nemen,?Zonder dat ik(de moeder) daar bij mag zijn de eerste keer? Terwijl mijn zoon al sinds de geboorte niet zonder mij is geweest…?
En hij geen rijbewijs heeft dus de baby meegesleept word met openbaar vervoer ?
En t contact met je ex na zware manipulatie en stalk-gedrag dusdanig is dat meer dan die eens per twee weken niet haalbaar is en ten kosten zou gaan van de baby..?