Meer scheidingen door corona: Het lijkt maar niet op te houden: elke dag weer komen er nieuwe besmetting van het coronavirus bij en sterven er mensen. Zowel in het buitenland als hier in Nederland. Nederlanders staan normaal gesproken bekend om hun nuchterheid, maar wellicht zijn we op dit moment iets te nuchter met zijn allen. Veel mensen volgen de opgelegde maatregels niet waardoor de lijn steeds strakker gehouden wordt door de overheid. Momenteel zitten we in een intelligente lockdown.
Wat is een intelligente lockdown?
We zitten nog niet helemaal op slot. Laat dat duidelijk zijn. Er worden echter wel strategisch plekken gesloten. Denk hierbij aan de horeca, grote markten, evenementen en nog veel meer plekken. Er is vrijwel geen entertainment meer als je een dagje uit wilt met je gezin. De vraag is natuurlijk wel of je dit überhaupt moet willen in deze tijden. Het liefst moet je lekker thuis blijven en alleen naar buiten als het noodzakelijk is. Boodschappen doen kun je ook alleen, daar hoeft niet het hele gezin voor mee. In vele supermarkten mag dit ook niet meer.
Geforceerd thuis blijven
Een deel van je vrijheid wordt je ontnomen door deze intelligente lockdown. Dat is een gegeven waar we helaas niets aan kunnen doen. Het is niet alleen voor jouw veiligheid, maar ook voor de mensen om je heen. Maar vrijheid die je ontnomen wordt kan voor flinke spanningen zorgen. De kinderen mogen niet meer naar school en moeten thuis hun lessen online volgen. Verschillende sectoren kunnen niet meer aan het werk waardoor werknemers geforceerd thuis zitten. Ook mag je niet meer naar buiten of aan het werk als jij, of een gezinslid, verkouden is of koorts heeft. De dagelijkse dagindeling ziet er ineens heel anders uit dan een maand geleden. Maar wat betekent dit voor de cijfers?
Meer scheidingen door corona
We weten natuurlijk al heel veel over de cijfers van het virus als het om besmettingen gaat. Maar er zijn ook cijfers die indirect met het coronavirus te maken hebben. De cijfers van scheidingen bijvoorbeeld. Deze cijfers worden uiteraard niet gepubliceerd in het nieuws, omdat ze niet direct te maken hebben met het virus en er ook geen invloed op hebben. Toch kan een groot gedeelte van de huidige en aankomende scheidingen de schuld bij het coronavirus neerleggen.
Waarom scheiden er nu meer mensen?
Zoals we al gezegd hadden is de dagindeling nu compleet anders. Waar je normaal gesproken om 7 uur de deur uit ging met een bak koffie, lig je nu nog lekker in bed te snurken. Of misschien zit je al aan tafel te ontbijten met de kinderen, terwijl je normaal gesproken al lang en breed op je werk zou zijn. Je komt ineens in een hele andere wereld terecht.
Stelletjes beginnen elkaar nu echt te kennen. Alles wat ze over elkaar dachten te weten kan zomaar veranderen. Een vrouw die normaal gesproken alleen thuis is met de kinderen en de leiding heeft, heeft nu ook ineens te maken met haar man die de taken over probeert te nemen. Hoewel het goed bedoeld is, kan het best zo zijn dat de vrouw dit helemaal niet waardeert, omdat alle regels die zij had opgesteld ineens uit het raam gevlogen zijn.
Het gebeurt ook wel eens dat een van de twee nu verwacht dat het huis elke dag spik en span is, want ja, ze zijn toch de hele dag thuis. Maar zo werkt het natuurlijk niet.
Zo zijn er nog veel meer situaties die voor spanning en frustratie kunnen zorgen wanneer twee mensen de hele dag, wekenlang op elkaars lippen zitten.
Deze situaties heb je normaal gesproken niet. In een normale periode heb je allebei je eigen taken en weet je allebei waar je aan toe bent. Nu de situatie buiten chaotisch is, begint de situatie binnen ook chaotisch te worden.
Wat moet je doen bij een scheiding?
Het is natuurlijk belangrijk om eerst te kijken of dit echt is wat jullie willen. Misschien is het gewoon een kwestie van afspraken maken met elkaar. Jullie houden nog wel van elkaar, maar de manier waarop nu de dagen besteed worden werkt frustraties op. In dit geval kun je het onderling proberen op te lossen met afspraken, maar je kunt ook een mediator inschakelen die hierbij kan helpen.
Zien jullie het allebei echt niet meer zitten, en houden jullie toch niet meer zo veel van elkaar als jullie dachten? Dan kan een scheiding een optie zijn. Afhankelijk van de gezinssamenstelling kan dit best wat met zich meebrengen. Als er kinderen in het spel zijn moet er bijvoorbeeld een ouderschapsplan opgesteld worden.
Is de verhouding tussen jou en jouw toekomstige ex-partner nog goed te doen? Dan kunnen jullie onderling afspraken maken over bijvoorbeeld de verdeling van de inboedel. Dit scheelt een hoop tijd en kosten. Zijn jullie het met elkaar eens? Dan is het tijd om de scheiding definitief te maken. Komen jullie er niet uit? Dan wordt het tijd om een advocaat in te schakelen. De advocaat kan helpen om alles in goede banen te leiden en alles zo vriendelijk mogelijk te houden.
Hoe lang duurt een scheiding?
Hoe lang een scheiding duurt, verschilt per zaak. Er zijn verschillende zaken die hierbij meetellen. Gaan jullie op een normale manier uit elkaar? Hebben jullie kinderen? Ook kan de gemeente waarin je gaat scheiden invloed hebben. Een grote gemeente zal bijvoorbeeld langer doen over een scheiding dan een kleine gemeente. Het kan soms wel meer dan een jaar duren, dus het is niet zo dat je binnen een mum van tijd van elkaar af bent!
Deel deze artikel
Comments 1
Bedankt voor het schrijven van dit artikel. Ik zie het in mijn vriendenkring ook gebeuren, veel stellen die door het thuiswerken en de lockdown teveel op elkaars lip zitten en daardoor uit elkaar gaan. Vaak waren er al spanningen en werkt het thuisblijven als katalysator. Ik raad iedereen aan om professionele hulp en begeleiding te zoeken om door zo’n moeilijke periode heen te komen.