Finale kwijting :De term zal bij velen nog niet bekend zijn, en hopelijk blijft dat ook zo. Toch is het altijd handig om te weten wat het nu precies betekent. Meestal wordt deze term gebruikt tijdens een vaststellingsovereenkomst, maar wat moet je nu precies verwachten bij een finale kwijting?
Wat is een finale kwijting?
Het klinkt allemaal heel serieus en dramatisch, maar het is niets meer en niets minder dan de regel dat er na het uitvoeren van een afspraak niets meer over en weer te vorderen is. Je spreekt dan iets af ‘ter finale kwijting’. Een voorbeeld hiervan kan zijn dat er een vaststellingsovereenkomst opgemaakt wordt om een einde te maken aan de arbeidsverhouding. Hierin worden dan allerlei zaken vastgelegd zoals een uitkering, hoe lang de werknemer nog zal werken, en een ontslagvergoeding. In deze zin wordt dus gezegd dat er geen nieuwe vordering kan worden ingediend na de ontslagvergoeding.
Moet je per se de term gebruiken?
Hoewel finale kwijting de officiële term is, is het niet altijd noodzakelijk om deze term te gebruiken. Het is ook mogelijk duidelijk te maken door de gevolgen te omschrijven. Zo kan er in een vaststellingsovereenkomst bijvoorbeeld staan:
“Na voldoening van de vorenstaande verplichtingen zullen beide partijen geen rechten of verplichtingen meer hebben”.
Dit betekent precies hetzelfde als finale kwijting, maar de term wordt niet gebruikt. Het moet altijd schriftelijk worden vastgesteld. Beide partijen moeten de overeenkomst ondertekenen om rechtsgeldig te zijn. Het is hierbij wel belangrijk om te kijken of het echt zo verwoord is dat het als finale kwijting geld. Je moet duidelijk weten of er inderdaad hier sprake ervan is. Twijfel je hierover? Neem dan contact met ons op, wellicht dat wij je verder kunnen helpen.
Is het altijd het einde?
Een finale kwijting klinkt alsof dit het einde betekent, en je verder dus nergens naar om hoeft te kijken. Toch is dit niet altijd het geval. Soms kan een finale kwijting onder bepaalde omstandigheden niet helemaal finaal zijn.
Als we kijken naar de uitspraken van de Hoge Raad en de Gerechtshoven, dan zien we dat er bij een finale kwijting gekeken moet worden naar de betekenis die beide partijen in de gegeven omstandigheden eraan toekennen. Er moet ook gekeken worden naar wat beide partijen van elkaar verwachten als het hierom gaat. Wanneer de partijen een bepaalde verhouding buiten de overeenkomst hebben gehouden, dan geldt de finale kwijting daar niet voor. Een voorbeeld hiervan is een werknemer die nog optierechten op aandelen had. Hij mocht deze rechten alsnog uitoefenen, omdat dit buiten de overeenkomst gehouden was. Het is dus ontzettend belangrijk voor beide partijen om de overeenkomst te laten nakijken.