Coronavirus en je rechten

Coronavirus en je rechten

Coronavirus en je rechten: Heel de wereld is in rep en roer nu het coronavirus flink om zich heen aan het slaan is. Het zijn onzekere tijden en niemand weet wat ons te wachten staat. Gaan we straks in een complete lockdown? Zijn er geliefden die mogelijk aan het virus zullen bezwijken? Mogen mijn kinderen nog wel buiten spelen met hun vriendjes en vriendinnetjes? Hoe lang kunnen we opa en oma niet meer zien? Er ligt een familielid in een verzorgingstehuis, ga ik die nog wel zien? Er zijn ontzettend veel vragen, en maar heel weinig antwoorden. We weten nog te weinig over dit virus om te weten wat er voor ons allemaal gaat veranderen in de toekomst.

Toch zijn er nog wel dingen waar we met zekerheid uitspraken over kunnen doen. Bijvoorbeeld over wat onze rechten zijn ten tijde van het coronavirus.

Zaken sluiten de deuren

Veel winkels en bedrijven kiezen ervoor om hun bedrijven te sluiten tijdens de uitbraak. Dit is te snappen. Het coronavirus is op dit moment wild om zich heen aan het grijpen en maakt geen uitzonderingen voor het bedrijfsleven. Scholen en horeca ondernemingen hebben als eerst hun deuren moeten sluiten. Hierna zijn kappers, winkels, schoonheidssalons en vele andere soorten bedrijven diezelfde kant op gegaan. Je kunt je voorstellen dat er nu dan ook duizenden, misschien wel miljoenen mensen zonder werk zitten. Hoe moet dat nu verder? De rekeningen blijven namelijk wel gewoon opstapelen en die zullen toch ergens van betaald moeten worden, evenals de boodschappen.

Mijn werkgever heeft minder werk voor mij

Helaas is dat de werkelijkheid voor vele bedrijven op dit moment. Gelukkig hoeft dit niet persé ten kosten te gaan van jou. Sommige werkgevers vragen aan hun werknemers om vakantiedagen op te nemen. Dat kan. Hier kun je ook gehoor aan geven. Let er wel op dat je dit niet verplicht bent. Nee is ook een antwoord.

Ik ben ziek, mag ik nog werken als het geen corona is?

Normaal gesproken zouden jij en jouw werkgever samen beslissen of je nog kunt werken, of wat voor alternatieve functie jij zou kunnen vervullen. Maar, zoals we allemaal weten, zijn dit andere tijden. Zodra er symptomen zijn van een verkoudheid, griep, of koorts is het de bedoeling dat je thuis blijft. Jouw werkgever kan jou dan ook niet forceren om alsnog te werken omdat deze regels zijn opgelegd door de overheid.

Ik heb het coronavirus, wat nu?

Wanneer je bent getest op het virus, en hieruit blijkt dat je inderdaad ziek bent, is het verstandig dit te vertellen aan jouw werkgever. Deze is verplicht om te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving voor zijn werknemers. Dit kan alleen als de werkgever de actuele situatie kent. Mogelijk kiest de werkgever ervoor om, op basis van jouw ziekte, maatregelen te treffen op de werkvloer.


Je hoeft je geen zorgen te maken over jouw salaris tijdens jouw ziekte. Hiervoor gelden de normale regels voor loondoorbetaling bij ziekte. Bij sommige bedrijven is het wel zo dat je eerst een aantal ‘wachtdagen’ hebt. Dit zijn dagen die je niet betaald krijgt. Na deze wachtdagen krijg je wel loon.

Privacy van werkgever

Jouw werkgever mag niet vastleggen dat jij het coronavirus hebt. Ze mogen wel vastleggen dat je ziek bent, maar niet wat je precies hebt.
Het is belangrijk om thuis uit te zieken totdat de klachten definitief verdwenen zijn. Coronavirus en je rechten zijn belangrijk.

Ik heb kinderen die nu niet naar school kunnen, kan ik thuis blijven met behoud van loon?

De opvang is nu ook gesloten voor kinderen waarvan de ouders geen vitaal beroep hebben. Veel ouders komen nu in de knel omdat hun kinderen niet alleen thuis kunnen blijven, en opa en oma momenteel ook even verboden gebied zijn.

Wat nu?

Als er twee ouders aanwezig zijn wordt het al een stuk makkelijker. Afhankelijk van het soort werk kun je bijvoorbeeld proberen allebei één dagdeel te werken. Maar wat als dit niet gaat? Informeer bij jouw werkgever of het mogelijk is om thuis te werken. Voor het ene beroep zal dit makkelijker gaan dan het andere beroep. Is dat ook niet mogelijk? Dan zul je toch thuis moeten blijven. Jouw werkgever kan hulp vragen aan de overheid voor het betalen van jouw loon, dit zou dus geen probleem moeten zijn.

Mijn werkgever neemt de richtlijnen van het kabinet en RIVM niet serieus.

Dat is natuurlijk zeer teleurstellend. In tijden zoals dit zou iedereen het met elkaar eens moeten zijn dat de richtlijnen er niet voor niets zijn. Wanneer jouw werkgever hier anders over denkt is dit een kwalijke zaak. Het is dan ook zeer belangrijk dat jij, maar ook je collega’s je hier hard voor maken. Spreek de werkgever hierop aan. Trekt hij zijn neus er naar op? Stap dan naar de vakbond. Het is niet de bedoeling dat de werkgever een onveilige werkomgeving beschikbaar stelt, zij zijn juist verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid tijdens het werk.

Ik ben ondernemer en verlies nu een hoop werk. Hoe kan ik dit opvangen?

Het zou natuurlijk handig zijn om een potje te hebben voor gevallen zoals dit. Maar laten we eerlijk zijn, dit had niemand kunnen zien aankomen. Ondernemers worden niet vergeten. De overheid heeft laten weten dat zij ondernemers financieel zullen steunen. We zien bijvoorbeeld dat ondernemers deze maand, maar mogelijk ook de komende drie maanden, geen aanslagen hoeven te betalen. Energie bedrijven willen hier ook mogelijk op inhaken. Ook de ABN Amro bank heeft besloten om hypotheken deze maand niet te innen. Die laatste is dan niet zozeer voor ondernemers maar voor iedereen die bij de ABN Amro een hypotheek heeft.

Ik heb nog juridische vragen over mijn rechten tijdens deze gekke tijden.

Kom je er even niet meer uit en weet je niet zeker wat jouw rechten nu precies zijn? Neem dan contact met ons op. Wij luisteren naar jouw situatie en helpen jou op weg over coronavirus en je rechten.

Deel deze artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *