Burenruzie

Burenruzie advocaat

Burenruzie: Je gaat in een leuk huisje wonen, in een leuke buurt. Althans, dat denk je. Na een paar jaar, of zelfs al na een paar weken, blijken de buren toch niet zulke leuke mensen. Ze draaien constant hun muziek volle bak, schreeuwen tegen elkaar alsof hun leven ervan af hangt, en lijken op de meest bizarre uren gewoon ronduit herrie te maken. Wat doe je dan?

Overlast van de buren

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je overlast hebt van je buren. Af en toe kan het wel, bijvoorbeeld met een feestje, maar het is niet de bedoeling dat er dagelijkse geluidsoverlast is. Dit is bijvoorbeeld het geval als de hond van de buren de hele dag blijft blaffen en piepen, of zij van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat muziek draaien. In dit laatste geval zijn er wel al regels vastgesteld wat betreft de tijden waarop dit mag. De vraag is echter hoe je er mee omgaat zodra dit dagelijkse overlast wordt. Ga je het negeren? Zeg je er wat van? Meld je het anoniem? Er zijn ontzettend veel keuzes, en wij helpen jou graag om te kijken wat jouw opties zijn.

Samen uitpraten

Het eerste wat je kunt proberen is om het samen uit te praten. Jullie willen natuurlijk een blijvende oplossing voor of het nou geluidsoverlast is of over de troep dat de buurman weer in zijn tuin heeft gegooid. Het moet niet zo zijn dat de oplossing voor een week werkt, maar dat het na twee weken weer net als ouds is. Misschien zijn jouw buren helemaal niet op de hoogte dat jij overlast ervaart. Klop eens een keertje aan op een rustig moment, en ga een gesprek aan. Leg op een rustige manier uit waar jij precies overlast van ervaart, en waarom. Zorg er wel voor dat je dit van tevoren ook voor jezelf bedenkt. Is de overlast die jij ervaart ook echt overlast? Of zijn het gewoon levensgeluiden waar je jezelf misschien iets teveel over opwindt? Het heeft geen zin om te klagen als het geluiden zijn waar de buren echt niets aan kunnen doen en onnodig burenruzie te krijgen.

Buurtbemiddeling

Lukt het niet om het samen uit te praten? Dat kan natuurlijk. Misschien liggen jullie punten zo ver van elkaar vandaan dat jullie er gewoon niet samen uit komen. Als dit het geval is, dan kun je kijken of buurtbemiddeling een optie is. Buurtbemiddelaars zijn onafhankelijk en gaan vertrouwelijk met de informatie om. Samen gaan jullie rond de tafel zitten om tot een passende oplossing te komen voor de geluidsoverlast of andere pijnpunten. Buurtbemiddeling is niet altijd een optie. Als het gaat om criminaliteit, drugsoverlast, of psychiatrische problematiek, dan kan de buurtbemiddeling helaas niks betekenen voor jullie. Klinkt dit als een optie voor jou? Kijk dan op de website van jouw gemeente.

Politie inschakelen

Als de situatie echt uit de hand loopt, dan wordt het tijd om de politie in te schakelen. De politie kan worden ingeschakeld bij vernieling, mishandeling, drugsoverlast, en meer kunnen tot burenruzie leiden. Natuurlijk zal de sfeer er niet echt op vooruit gaan wanneer de politie wordt ingeschakeld. Probeer dus altijd de eerste twee punten voordat je naar de politie stapt. Wanneer jij niet de enige bent die deze overlast ervaart, en meerdere buren hebben geklaagd, zal de politie sneller overgaan op actie. De politie moet echt de laatste optie zijn. Zij zijn druk bezig met serieuze zaken, het moet dus niet zo zijn dat je gelijk naar de politie stapt als er geen sprake is van een strafbaar feit.

Wat kan de politie voor mij betekenen?

Een wijkagent kan als een soort middelman functioneren. Hij of zij kan om de tafel gaan zitten met jou en de buren om tot een geschikte oplossing komen. Er kan ook gekozen worden om jullie allebei uit te nodigen op het politiebureau voor een verhoor.

De politie kan ook een oplossing bieden door vaste tijden te benoemen waarop de overlast veroorzakende activiteiten wel plaats mogen vinden. Wanneer de klachten blijven doorgaan, ook na een gesprek met de politie, kan de politie ervoor kiezen om dingen in beslag te nemen. Denk hierbij aan een geluidsinstallatie die overlast veroorzaakt, of zelfs huisdieren die niet onder controle gehouden kunnen worden.

Hoe werkt buurtbemiddeling?

Waarschijnlijk heb je al vaker een video op het internet gezien, of een aflevering op tv, over meester Frank Visser. Dit is een bekende buurtbemiddelaar. Je kunt in zijn programma goed zien hoe buurtbemiddeling nu precies in elkaar zit.

Er wordt eerst met allebei de buren apart gepraat. Zij mogen ieder in hun eigen huis hun verhaal doen over wat hen nou precies dwars zit. Dit wordt zonder de andere partij gedaan. Op die manier hoopt de buurtbemiddeling het hele verhaal te horen, zonder dat de druk van de tegenpartij invloed heeft op het verhaal. Vervolgens komen allebei de buren samen om het probleem te bespreken en samen een oplossing te bedenken. Uiteraard helpt de buurtbemiddeling bij het verzinnen van deze oplossing. Soms kan het zo zijn dat je het niet eens bent met de uitspraak van de buurtbemiddeling. Toch is het verstandig om je hieraan te houden. Jullie hebben niet voor niets een buurtbemiddelaar aangevraagd. Soms zal de buurtbemiddeling ook een tijdje na de bemiddeling kijken of alles nog goed gaat, en iedereen zich aan de gemaakte afspraken houdt.

Ervaar jij ook een burenruzie?

Als je het eng vindt om je buren te benaderen, of een officiƫle instantie, dan snappen we dat helemaal als je niet weet wat je moet doen bij een burenruzie. Conflict is niet iets wat we graag opzoeken. Toch is het nodig om het probleem op te lossen, anders blijf je de overlast houden. Wil je liever zeker weten dat jouw beslissing de juiste is in jouw situatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Wij bespreken de zaak graag met jou van tevoren, en bekijken wat de mogelijkheden zijn. Indien nodig kunnen wij ook hulp bieden als je geluidsoverlast hebt of andere zaken b.v. problemen met recht van overgang

Deel deze artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *