Bezwaar omgevingsvergunning: Elke week komt er in de plaatselijke krant te staan wie een omgevingsvergunning heeft gekregen en waarvoor. Maar dat een omgevingsvergunning is verleend betekent nog niet dat het definitief kan doorgaan. Net zoals het niet betekent dat een afgewezen vergunning definitief niet door kan gaan. Als iemand denkt last te hebben van een verleende vergunning, of de afgewezen persoon het niet eens is met de afwijzing, dan kan hier een bezwaar tegen ingediend worden.
Wat is een omgevingsvergunning
Wanneer iemand iets wilt bouwen of slopen dan moet er eerst een omgevingsvergunning aangevraagd worden. Deze vergunning geeft jou wettelijk gezien toestemming om te bouwen of slopen op het aangewezen stuk grond. Dit kan gedaan worden via de gemeente of bij het Omgevingsloket online. Op de website van het Omgevingsloket kun je ook de vergunningcheck invullen om te kijken of je inderdaad een vergunning nodig hebt. Ook kun je volgen wat de stand van zaken is omtrent jouw vergunning op de website. Een omgevingsvergunning is trouwens niet altijd nodig. Wanneer je van plan bent om kozijnen te vervangen dan mag je vergunningvrij bouwen.
Wanneer heb je een omgevingsvergunning nodig?
Een omgevingsvergunning is bij de meeste bouwwerkzaamheden, verbouwingen en renovaties nodig. Ook voor de meeste sloopwerkzaamheden heb je een vergunning nodig. Wanneer het om werkzaamheden in een gebied met landschappelijke of cultuurhistorische waarde gaat, of werkzaamheden in beschermde natuurgebieden, heb je altijd een vergunning nodig.
Verder heb je voor de volgende dingen ook een omgevingsvergunning nodig:
Bevestiging alarm aan bedrijfspand
Ontheffing flora- en faunawet
Maatregelen brandveiligheid in gebouwen
Aanleg inrit of uitrit
Bomenkap
Milieubelasting van jouw bedrijf
Verbouwing of sloop van beschermde monumenten
Plaatsing tijdelijke voorwerpen op openbare weg
Bevestiging reclamebord of lichtbak bij bedrijfspand
Het maakt voor een omgevingsvergunning niet uit of je een bedrijf hebt of particulier bent. Iedereen heeft een vergunning nodig, ook aannemers die voor de gemeente werken.
Afwijzing omgevingsvergunning
Het gebeurt best vaak dat een vergunning afgewezen wordt. Niet alleen omgevingsvergunningen, maar ook evenementenvergunningen en parkeervergunningen worden vaak afgewezen. Er is een redelijk grote kans dat een vergunning afgewezen is zonder een goede juridische reden. Wanneer je juridische hulp inschakelt kun je alsnog goedkeuring voor de vergunning krijgen met de juiste argumenten. Natuurlijk moet alles wel volgens de regels gedaan worden. Je kunt niet alsnog de bouw of sloop doorzetten en tijdens de werkzaamheden nog even de vergunning aanvragen. Soms kan het ook zijn dat het niet past binnen de bestemmingsplan.
Bezwaar tegen goedkeuring omgevingsvergunning
Natuurlijk kan het ook zo zijn dat een omgevingsvergunning juist is goedgekeurd terwijl jij hier helemaal niet op zit te wachten. Als je een juridisch geldige reden hebt om bezwaar in te dienen, dan kun je dit bij de gemeente aangeven. Natuurlijk moet er wel een goed onderbouwd belang bij de argumenten zitten, en moet het niet zijn dat je het niet wilt omdat het gewoon niks vindt. Wanneer de buurman in de straat bijvoorbeeld een oprit wilt maken, en jij hier bezwaar tegen maakt omdat je het niet eerlijk vindt dat hij het wel heeft en jij niet, dan zal dit geen geldige reden zijn. Je kunt uiteraard wel altijd een juridisch expert naar de zaak laten kijken om uit te zoeken wat jouw rechten zijn