Belangrijke tips als je door de politie wordt verhoord

politieverhoor en tips: Wat zou jij nou een ontzettend spannend moment vinden? Misschien de dag waarop je gaat trouwen? De dag waarop je jouw ontslag gaat indienen bij je baas? Of de dag waarop jouw kind voor het eerst naar school gaat? Dat zijn natuurlijk allemaal spannende momenten. Maar er is nog iets spannenders. De dag dat je overhoord wordt door de politie. Alles wat je hier zegt heeft invloed op de rest van jouw leven, en misschien ook wel op dat van de mensen waar je van houdt. Hoeveel invloed dit heeft hangt er een beetje vanaf of je verhoord wordt als verdachte of als getuige.

Verhoord worden als verdachte


Dit is natuurlijk de minst leuke kant van de twee. Je wordt verdacht van een strafbaar feit en moet jouw verhaal neerleggen bij de politie. Wat moet doen bij een politieverhoor?. Een verhoor bijwonen betekent nog niet dat je schuldig bent. Dit is juist jouw kans om je onschuld te bewijzen. Je krijgt meestal een oproep thuis gestuurd voor dit verhoor.

Je bent niet verplicht om naar het politiebureau te gaan, maar als je dit niet doet kan de politie je op een later moment alsnog aanhouden. Het is belangrijk om te weten dat je niet verplicht bent om te praten tijdens een verhoor. Je kunt je beroepen op jouw zwijgrecht. Het is de taak van de politie om dit tegen jou te zeggen voordat het verhoor begint. Verder heb je nog een aantal andere rechten als verdachte.


Niet iedereen spreekt of verstaat goed Nederlands. De politie moet dan ook een tolk regelen als dit voor jou het geval is. Uiteraard heb je ook recht op een advocaat, zowel voor als tijdens het verhoor. Het politiedossier is tevens niet alleen voor de ogen van de politie, dit mag jij ook zelf inzien.

Na het verhoor is het wel handig om te weten wat je precies gezegd hebt, daarom mag je ook een kopie van jouw verklaring. Het is van cruciaal belang dat je deze verklaring eerst helemaal doorleest voordat je jouw handtekening hieronder zet. Als er fouten in staan, en jij zet je handtekening, dan verklaar jij dat die fouten toch waar zijn.

Wat is de rol van de advocaat tijdens een politieverhoor?


Je mag al contact opnemen met een strafrecht advocaat voordat je naar de verhoring gaat. Je kunt jouw verhaal dan van tevoren doornemen met de advocaat en hij zal jou dan advies geven. De advocaat mag alleen aan het begin en het einde van het verhoor opmerkingen maken of vragen stellen. Tijdens het verhoor mag de advocaat aan de politie vragen om het verhoor te stoppen zodat hij met jou kan overleggen. Dit mag jij overigens ook zelf vragen.

De advocaat kan ook ingrijpen als hij het gevoel heeft dat je onder druk gezet wordt. Als je een vraag niet begrijpt, kan de advocaat dit aangeven. Verder kan de advocaat ook aangeven dat je door jouw gezondheid niet verder kan worden verhoord. Ten slot mag de advocaat jouw verklaring samen met jou inzien en de fouten aanwijzen. Let er wel op dat de kosten voor een advocaat tijdens het verhoor vaak voor jouw eigen kosten zijn.

Verhoord worden als getuige


Wanneer je als getuige verhoord wordt is dit natuurlijk ook vervelend, want dat betekent dat iemand jou leed heeft veroorzaakt. De politie kan jou uitnodigen wanneer je getuige of slachtoffer bent van een misdrijf. Deze uitnodiging is geen verplichting. Natuurlijk zitten er bij het verhoor als getuige veel minder regels aan vast dan wanneer je als verdachte verhoord wordt.


Wanneer je naar het verhoor gaat vertel je jouw kant van het verhaal. Je vertelt wat je gezien, gehoord en ervaren hebt. Niets meer, niets minder. De politie zal dit opschrijven en jou vragen om de verklaring te ondertekenen. Ook hier is het weer belangrijk om dit goed door te lezen en eventuele fouten aan te wijzen. Wanneer alles klopt kun je je handtekening zetten. Het is ook handig om de naam van de agent te weten die de zaak behandelt, zo kun je later nog informatie opvragen over de stand van zaken.

Veelgestelde vragen over het verhoor;

Hoe lang mag de politie mij vasthouden voor politieverhoor?

Een andere tip bij een politieverhoor of eerder een feitje. Je mag maximaal 9 uur achter elkaar vastgehouden worden op het bureau voor verder onderzoek. De tijd tussen 12 uur ’s nachts en 9 uur ’s ochtends telt hier niet bij mee. Wat doen bij politieverhoor ?Tijdens die negen uur kan de politie vingerafdrukken afnemen en foto’s maken. Als de officier van justitie er reden voor ziet, dan kan het verblijf nog verlengd worden met drie dagen. Dit heet inverzekeringstelling. In sommige gevallen kan hier nog een keer drie dagen bovenop komen.

Moet ik als getuige een verklaring afleggen tijdens de zitting?

Wat doen bij politieverhoor als je een oproep krijgt voor verhoor tijdens een vooronderzoek of zitting? Dan ben je verplicht om naar de zitting te gaan. Doe je dit niet, dan kan de rechter beslissen dat de politie jou mag meenemen naar de zitting. Je moet de vragen die gesteld worden gewoon beantwoorden. Dit moeten wel eerlijke antwoorden zijn, je legt namelijk een eed of gelofte af.

Wanneer je toch kiest om te liegen pleeg je een strafbaar feit. Er slechts drie redenen waarom je niet zou antwoorden: als je familie bent van iemand die meedoet aan de rechtszaak, als je door jouw verklaring strafbare feiten moet bekennen van jou of je familie, of als je een beroepsgeheim hebt.

Heeft een getuige ook een advocaat nodig?

In principe is een politieverhoor niet nodig maar het is wel een mogelijkheid. De kosten worden niet vergoed voor getuige. Wanneer jij door het verhoor een mededader bent geworden of in de problemen komt, kan het wel zijn dat de advocaat vergoed wordt.We hopen dat je nu meer weet met deze tips als je door de politie wordt verhoord. Mocht je ook in een lastige positie zitten en niet goed weten wat je precies moet doen en wat je rechten en plichten zijn, neem dan contact met ons op voor vrijblijvend gesprek.

Deel deze artikel

Comments 1

  1. Goedemiddag,

    De politie heeft mij uitgenodigd voor een verhoor over 5 weken. Daar zie ik niet zo tegen op gezien het feit. Ik zie wel op tegen de mogelijkheid mogelijk in de verhoor stappen tijdelijk in een politiecel te worden gestopt. Dat is mij vier jaar geleden eens overkomen na een aanhoudingen, het was afschuwelijk. Een kleine betonnen ruimte zonder enig raam.

    Ik heb 2 vragen.

    Mag de politie bij een uitnodiging voor een verhoor tijdelijk laten wachten in een politiecel?

    En zo ja. Dient de politie mijn melding van claustrofobie te honoreren door mij ergens onder te brengen waar in ieder een raam is? Of kan ik beter een medische verklaring voordien trachtte te verkrijgen en behoort de politie dat zeker te honoreren?

    Bij voorbaat dank voor uw antwoorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *