Wanneer je schade hebt aan jouw spullen is dit natuurlijk jammer, maar je kunt het nooit helemaal voorkomen. Belangrijk is om te weten hoe je iemand aansprakelijk kunt stellen. Als het niet jouw schuld is geweest moet het natuurlijk niet zo zijn dat jij alle schade zelf moet betalen. Wij leggen jou graag uit hoe je iemand aansprakelijk kunt stellen, wat hier de voordelen van zijn en waarom dit belangrijk is.
Wat betekent het als je iemand aansprakelijk stelt?
Als je schade krijgt kan dit op twee manieren gebeurt zijn. Je kunt het zelf veroorzaakt hebben, of een ander kan deze schade veroorzaakt hebben. Als het de schuld van iemand anders is, en je de kosten vergoed wil krijgen, dan moet je de wederpartij aansprakelijk stellen. Dit betekent dat je aangeeft dat de andere partij een onrechtmatige daad heeft begaan waardoor jij nu schade hebt. Met andere woorden, de andere partij is aansprakelijk voor jouw schade. Er zijn echter wel twee voorwaarden waar aan voldaan moet worden als je iemand aansprakelijk wilt stellen. Er moet sprake zijn van onrechtmatig of verwijtbaar gedrag, en er moet schade zijn.
Wie is er aansprakelijk?
Deze vraag hoeft niet altijd makkelijk te beantwoorden zijn. Als het bijvoorbeeld gaat om een ongeval met een dier, dan is de eigenaar van het dier aansprakelijk. Bij een kettingbotsing is er sprake van gedeelde aansprakelijkheid tussen alle betrokkenen. Als het gaat om een ongeval tussen een gemotoriseerd voertuig en een fietser of voetganger, dan is de bestuurder van het gemotoriseerd voertuig vaak aansprakelijk ongeacht of de schuld ergens anders ligt. Het is dus niet altijd zo makkelijk als je zou denken. Een letselschadespecialist kan jou helpen om te achterhalen wie er precies aansprakelijk is voor het ongeval.
Stappenplan aansprakelijk stellen
Iemand aansprakelijk stellen kan een heel proces zijn, maar met de juiste aanpak zorg je ervoor dat alles net wat sneller verloopt. Wij hebben een stappenplan in elkaar gezet waardoor je alle benodigde informatie kunt verzamelen en gelijk aan de slag kunt met het aansprakelijk stellen van de wederpartij.
- 1: Stel vast dat de andere partij aansprakelijk is
Je kunt iemand niet aansprakelijk stellen zonder het bewijs dat de wederpartij de schuld heeft. Er moet voldoende bewijs zijn voor de aansprakelijkheid van de tegenpartij om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding.
- 2: Verzamel bewijsmateriaal van de schade
Hou een lijstje bij en vermeld daar alle kosten die je tot nu toe gemaakt hebt voor de geleden schade. Het gaat hier alleen om materiĆ«le schade zoals beschadiging aan eigendommen. Medische ingrepen, reiskosten en gederfde inkomsten kunnen ook op dit lijstje gezet worden. Indien mogelijk is het handig om foto’s van de situatie bij te voegen. Ook namen en telefoonnummers van getuigen mogen genoteerd worden. Heb je aangifte gedaan? Dan moet je deze ook bij de aansprakelijkstelling toevoegen. Als er lichamelijk of psychische gevolgen zijn, dan kun je deze laten vaststellen bij een arts. Een gedeelte van het medisch dossier kan meegezonden worden naar de verzekeraar.
- 3: Aansprakelijkstelling versturen
Het is belangrijk om de aansprakelijkstelling middels een aangetekende brief te versturen. Wanneer je een aangetekende brief stuurt weet je altijd zeker of jouw brief aangekomen is of niet. In de brief moet je vermelden wat er gebeurd is, de schadeposten die er zijn, het feit dat er in de toekomst nog meer schadeposten kunnen zijn, dat de tegenpartij aansprakelijk wordt gesteld en dat alle geleden schade vergoed moet worden. Als er sprake is van letselschade dan kun je dit het beste door een jurist laten claimen.
- 4: Vergoeding ontvangen
Soms kan het gebeuren dat er geen vergoeding wordt toegekend. In dit geval is het belangrijk om rechtsbijstand te zoeken. Een jurist kan jou helpen om een vergoeding af te dwingen.
Letselschade
Als er na een ongeluk sprake is van letselschade, dan wordt het al een stuk ingewikkelder. Je kunt hiervoor beter een jurist om hulp vragen omdat er zoveel verschillende factoren aan vast zitten. Een jurist kan jou deskundig advies geven en is zeer ervaren in het bijstaan van letselschadeslachtoffers. Het is belangrijk om iemand zo snel mogelijk aansprakelijk te stellen wanneer er letselschade is.
Vaak willen mensen eerst herstellen van hun letsel voordat zij zich zorgen gaan maken om een juridisch proces, maar hierdoor kan een zaak al gauw verjaren waardoor het te laat is om ergens aanspraak op te hebben. De verjaringstermijn begint pas na het vaststellen van de schade, of na ontdekking van degene die de schade veroorzaakt heeft. Dit verklaart waarom asbestslachtoffers bijvoorbeeld nog een lange tijd aanspraak kunnen maken op een letselschadevergoeding. De aansprakelijkheid van letselschade verschilt per zaak, en kan het beste bekeken worden door een specialist.
Hulp bij aansprakelijk stellen
Wij kunnen jou gelukkig in contact brengen met de specialisten die jij nodig hebt om iemand aansprakelijk te stellen. Ons landelijk team heeft altijd wel iemand in jouw buurt die beschikbaar is om de zaak op te pakken waardoor je niet in een wachtrij belandt. Onze specialisten worden regelmatig bijgeschoold zodat zij altijd op de hoogte zijn van de laatste regelgeving en precies weten wat er in jouw situatie het beste gedaan kan worden. Of het nu om materiƫle schade gaat of letselschade, wij hebben alles in huis om een aansprakelijk stelling voor elkaar te krijgen. Ook als je eerst zelf geprobeerd hebt om iemand aansprakelijk te stellen, en naderhand een vergoeding afgewezen werd, kunnen wij jou helpen om deze vergoeding alsnog af te dwingen. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Deel deze artikel